Wijnstokken gestresseerd door voortdurende droogte in Portugal en Spanje

De voortdurende droogte in Portugal en Spanje zorgt voor grote stress bij wijnstokken in Portugal en Spanje. Beide landen ruzieën nu ook over het water van de Duero / Douro. Het waterniveau van die rivier daalde tot een niveau dat lager ligt dan wat was overeengekomen in een bilaterale overeenkomst tussen beide landen. Portugal eist nu 6 miljoen euro schadevergoeding van Spanje, zo meldt Decanter. Ook de hogere temperaturen (met meer dagen boven de 40 graden Celsius in januari tot juni 2005 dan in gans 2004) dragen bij tot de problemen. Het Portugese Port Instituut (Instituto do Vinho do Porto) heeft de toegelaten productie verminderd tot 120.000 ‘pijpen’ most, wat overeenkomt met 151,724 ‘pijpen’ portwijn (1 pijp = 550 liter). Dat is een vermindering van 9,4% tegenover 2004.