Coto de Imaz Reserva 1999

De Rioja is misschien wel het bekendste wijngebied van Spanje. Pas in de tweede helft van de 19de eeuw kreeg deze regio meer en meer betekenis. De druifluis had namelijk de wijngaarden uit de Bordeaux nagenoeg volledig vernietigd, met een productietekort als gevolg. De Franse wijnboeren trokken dan maar de grens over naar Spanje om daar hun geluk te beproeven en er druiven aan te planten. Het waren trouwens de markiezen Luciano de Murrieta en Marquèss de Riscal die destijds als eerste Spanjaarden naar de Bordeaux gingen om daar de wijnbouwtechnieken te bestuderen. Deze twee wijnhuizen klinken elke wijnliefhebber bekend in de oren, ze behoren tot de top in Spanje.

De Rioja, gelegen in Noord-Spanje, wordt onderverdeeld in drie zones: Rioja Alta (hoog), Rioja Alavesa (Baskische gedeelte) en de Rioja Baja (laag). De rode druivensoort “Tempranillo” is er het dominante druivenras. De beste wijnen komen voort uit de Rioja Alavesa en de Rioja Alta, want ze liggen iets hoger dan de Rioja Baja. Het is er minder warm en het regent er wat meer. Dat komt de ontwikkeling en de rijping van de Tempranillo-druif ten goede.

De meeste bodega’s, dat zijn Spaanse wijnbedrijven, werken zoals de grote Franse champagnehuizen: ze bezitten zelf wel wat eigen gronden, maar om hun jaarlijkse productie op peil te houden, kopen ze voornamelijk veel druiven bij onafhankelijke wijnboeren en coöperaties. Neem nu El Coto, zij kopen druiven aan bij maar liefst 180 verschillende wijnboeren. De Rioja wijnen van El Coto zijn overigens de meest verkochte wijnen in de Spaanse horeca. In hun wijnkelders liggen momenteel meer dan 5 miljoen flessen opgeslagen!

De Coto de Imaz Reserva is voor 100% gemaakt van de Tempranillo. De term ‘Reserva’ verwijst naar het feit dat de wijn op zijn vroegst pas 3 jaar na de oogst op de markt mag komen. Een Reserva moet minstens één jaar op vat en twee jaar op fles gerijpt hebben vooraleer hij mag verkocht worden. De Riojazegel achteraan op de fles vermeldt altijd een nummer, het oogstjaar (cosecha) en de term Reserva. Dit geeft ons garanties over de herkomst en de kwaliteit van de wijn. Een Coto de Imaz Reserva wordt trouwens niet elk jaar gemaakt. Hij wordt alleen maar geproduceerd in jaren waarin het niveau van tannine, zuurheidsgraad en kleur hoog genoeg zijn om een lange rijping op vat en fles te kunnen ondergaan. Het jaar 1999 was hier een voorbeeld van.

Aroma’s van vanille en hout, kruiden en rozijnen kenmerken deze Spaanse rode wijn. Maar wat deze Coto de Imaz Reserva zo uniek maakt, zijn de frisse zuren in zijn afdronk. Deze wijn zag veel zon en bezit dus een flinke dosis alcohol, maar dit is zeker niet te merken in zijn nasmaak. Integendeel, hij blijft fris smaken, ook na enkele glazen ervan te hebben gedronken.

Serveer deze wijn gerust bij een lekkere schotel van wild of gevogelte. Volgens de Spanjaarden zou een Rioja Reserva in combinatie met gegrild lamsvlees een waar genot zijn. Het lijkt me de moeite waard om dit eens uit te proberen…

Te koop bij Colruyt. Prijs: 8,99 Euro