De wijnen van Giacomo Tachis

Fabio Marangon van Cucinamarangon in Turnhout organiseerde begin mei voor de wijnclub Vino Pellite Curas een proeverij van zeven wijnen die door de Italiaanse oenoloog Giacomo Tachis (klik op de naam voor meer informatie) – bijgenaamd Mister Sassicaia – werden gecreëerd of waarbij Tachis als consulent optrad.


Alle geproefde wijnen werden vier uur voor de proeverij geopend. Het proeven gebeurde blind, hoewel de deelnemers vooraf wel wisten welke wijnen ze voorgezet zouden krijgen. Maar de volgorde was volkomen willekeurig. De proefnotities hierna zijn volgens deze willekeurige proefvolgorde. De opgegeven prijzen zijn die voor de nieuwste jaargang (alle geproefde wijnen op de San Leonardo na zijn uitverkocht en alleen nog verkrijgbaar op veilingen).


1. Le Pupille Saffredi Maremma Toscana 1998. 56,56 €. (Licata).


Cuvée van 50% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot en 15% Alicante. Twaalf maanden op Franse barriques van het tweede jaar. Geen filtering.


Jonge paarse kleur. Vrij gesloten neus. Vooral koffie en een hint van chocolade. Een zekere kruidigheid. Redelijk wat alcohol. In de mond serieuze, naar het bittere neigende tannines. Heel krachtig. Verder koffie, verfrissende zuren en nog verborgen wat zwart fruit. De afdronk is kruidig en alcoholisch. Goed tot Zeer goed. Nog zeer jong. 14/20. De groep gaf 13/20 .


2. Tenuta San Guido Sassicaia Bolgheri Toscana 1990. 86 €. (Licata).


Cuvée van 85% Cabernet Sauvignon en 15% Cabernet Franc. Vierentwintig maanden op Franse barriques (veertig procent nieuwe).


Diepe rode kleur met evolutie. Kruidige neus met een hint van stal of misschien zelfs lichte kurk? In de mond keert dit terug. Vermoedelijke lichte TCA (trichlooranisole) besmetting. Omdat er spijtig genoeg iets mis is met deze fles geef ik geen punten. De kleur was alleszins nog vrij jeugdig, dus dit is echt wel brute pech.


3. Argiolas Turriga Sardinië 1995. 36 €. (La Capucina Import)


Cuvée van 90% Cannonau (= Grenache), Carignano,  Malvasia Rossa en Sangiovese. Achttien maanden op Franse barriques. 


Paars-rode kleur met evolutie. Mooie fruitige neus met snoepgoed en massa’s rood fruit. Een gebrande toets. De mond is heel fruitig, en bevat verder chocolade, kersensteentjes, koffie, verfrissende zuren, en wat korrelige tannines. De afdronk is fruitig en zoetig. Goed tot zeer goed. 17/20 en de groep was het daarmee eens.


4. Argiano Solengo Montalcino Toscana 1999. 52,09 €. (Licata).


Cuvée van eenderde Cabernet Sauvignon, eenderde Merlot en eenderde Syrah. Twaalf maanden op Franse barriques (zeventig procent nieuwe en dertig procent van het tweede jaar). Geen filtering.


Jonge donkere paarse kleur. Dit is wat de Amerikanen noemen een crowd pleaser, en naast de Saffredi de enige die ondergetekende onmiddellijk blind herkende (sommigen aanwezigen herkenden blind vijf van de wijnen!). In de lekkere neus koffie, kruiden, noten en massa’s zwart fruit. In de krachtige mond veel zoet materiaal, zwart fruit, chocolade, kruiden en korrelige tannines. De afdronk is zoetig en kruidig. Zeer lekkere wijn. Zoetig maar toch evenwichtig. Zeer goed tot Uitstekend. 19/20. De groep gaf 17/20.


5. Antinori Tignanello Toscana 1999. 42,28 €. (Fourcroy).


Cuvée van 80% Sangiovese, 15% Cabernet Sauvignon en 5% Cabernet Franc. Achttien maanden op Franse barriques.


Bijna zwarte kleur. In de neus vooral koffie en kruiden. In de mond een hint van de stal, serieuze zuren, zoete tannines, kruiden, massa’s zoet zwart fruit, en een tikje likeur. De afdronk is vooral kruidig. Ietwat overdreven alcoholisch. Nog hoekig. Niettemin Zeer Goed. 16/20. De groep gaf 15/20.


6. Tenuta San Leonardo San Leonardo Trentino 1996. 42.84 €. (Licata).


Cuvée van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot. Zes maanden in Sloveense vaten, gevolgd door vierentwintig maanden in Franse barriques.


Donkere kleur. In de neus vlierbes, zwarte bessen en snoepgoed. In de mond Snoepgoed, confituur, siroop, en kruiden. Serieuze zuren. Beetje groene elementen. Zekere evolutie. Goed. 15/20 De groep gaf 16/20


7. Umani Ronchi Pelago Rosso Conero 1998. 25,82 €. (Buonsenso Franco).


Cuvée van 50% Cabernet Sauvignon, 40% Montepulciano en 10% Merlot. Veertien maanden op Franse barriques.


Redelijk donkere kleur. In de neus vooral koffie. In de mond snoepgoed, zoetig zwart fruit en kruiden. Een licht bittertje. Korrelige tannines. De afdronk is zoetig. Evenwichtige wijn. Goed. 15/20. De groep gaf 17/20.


De Solengo was de “wine of the night”, dicht gevolgd door de Turriga en, een beetje verrassend, de Pelago. De rest van de volgorde: San Leonardo, Tignanello, Saffredi. De kwaliteit lag echter over de hele linie zeer hoog. In een directe vergelijking gaat de voorkeur natuurlijk altijd uit naar deze of gene wijn, maar elke wijn vertoonde zijn eigen karakter en kan en moet ook op zichzelf worden beoordeeld.