Giacomo Tachis


Eén van de mensen die waarschijnlijk het meest gedaan heeft om Italië op de kaart van de serieuze wijnen te zetten, is oenoloog Giacomo Tachis.


Geboren in 1933 in Piemonte studeerde Tachis oenologie in Italie, Frankrijk en USA (UC Davis School of Enology). Aan de universiteit van Bordeaux was hij student bij Emile Peynaud, wiens standaardwerk Knowing and Making Wine nog te koop is bij Amazon.co.uk. In Bordeaux leerde hij de geheimen kennen van de Cabernet Sauvignon en Franc en vooral de kunst van het maken van assemblages (cuvées). Tachis was de eerste die in Italië kleine Franse Barriques van 225 liter gebruikte voor het rijpen van wijn. In 1961 werd hij technisch directeur bij Antinori in Chianti. Tot 1992 werkte hij daar aan sommige van de meest besproken Italiaanse wijnen. In 1971 creëerde hij de eerste “super Toscaan”, Tignanello, een cuvée van 80% inheemse Sangiovese en 20% “vreemde” Cabernet Sauvignon. Tignanello was meteen een schot in de roos en verantwoordelijk voor een ware revolutie in de Italiaanse wijnwereld. De firma Antinori bottelde sinds 1948 de wijn van Tenuta San Guido in de Maremma. Tachis maakte vanaf 1968 de blend van de eerste commerciële versie en het was meteen een groot succes. Van 1982 af werd Sassicaia, want zo heette deze wijn, gebotteld door Tenuta San Guido zelf. In 1978 creëerde Tachis een andere succeswijn bij Antinori, de Solaia. In het begin was dit een cuvée van 50% Cabernet Sauvignon, 30% Cabernet Franc en 20% Sangiovese. In de jaren tachtig evolueerde dit tot een Pauillac-achtige blend van 80% Cabernet Sauvignon en 20% Cabernet Franc.
In 1992 werd Tachis bij Antinori opgevolgd door Renzo Cotarello, een oenoloog die daarna nog herhaaldelijk in zijn voetsporen zou opduiken. Tachis spitste zich na zijn “pensioen” toe op de Italiaanse eilanden Sicilië en Sardinië. In Sardinië verbeterde hij de wijnen van een plaatselijk coöperatief (Cantina Sociale di Santadi) en van het toen onbekende Argiolas. Hij creëerde er onder andere de “Sardeense Sassicaia” Turriga. In Sicilië werkt hij voor Abbazia Santa Anastasia en Tenuta di Donnafugata. In 1995 ging hij aan de slag bij Umani Ronchi in de DOC Conero aan de Adriatische kust. Hij maakte er wijnen met de locale Montepulciano-druif en Cabernet Sauvignon. Verder dook hij op als consultant voor onder meer Argiano in Montalcino (de eigenares is de vriendin Niccolo Incisa, eigenaar van Tenuta San Guido) en hielp er mee bij de creatie van Solengo, een cuvée van Cabernet, Merlot en Syrah. In Trente net boven Verona consulteerde hij voor Tenuta San Leonardo.


Meer over Tachis: Bill Nesto MW. “Giacomo Tachis, Winemaker.


Lees ook: De wijnen van Giacomo Tachis