De wijnen van Alberice

Op 14 maart 2003 woonde ik bij Cucinamarangon een wijnmakersdiner bij waarin de wijnen centraal stonden van het wijnhuis “Alberice” uit “Friuli” (“Colli Orientali”) in Noord-Italië.


De Azienda Alberice is eigendom van de Azienda Agricola Tenute Aleandri in Motta di Livenza (DOC “Lison-Pramaggiore”) . Dit wijnhuis is ook nog eigenaar van het spumantehuis “Ca’ Vittoria” in Conegliano. Alberice ligt in het hart van de Colli Orientali del Friuli. De wijngaarden liggen er, zoals de naam van de streek al suggereert, op zacht glooiende hellingen. De wijngaarden van Alberici grenzen aan het natuurgebied Bosco Romagno in Gramogliano. De wijnstokken staan in vulkaangrond. Ook het microklimaat is hier ideaal voor de rijping van de druiven. Alberici maakt uitsluitend mono-cépagewijnen (wijnen van één druivensoort). In het gamma vind je de witte Ribolla Gialla, Pinot Grigio, Sauvignon-Blanc, Chardonnay, Mavasia, en Tocai Friulano terug. De rode wijnen worden gemaakt van Refosco dal Peduncolo Rosso, Schioppettino, Cabernet-Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc. Het huis maakt ook de zoete Vénc, gemaakt van edelrotte Piccolit en Verduzzo Friulano. De azienda is 35 hectare groot. Twintig hectare is beplant met druivenstokken, waarvan de gemiddelde leeftijd tien jaar bedraagt. Er staan zesduizend planten per hectare en de opbrengst ligt tussen de zestig en tachtig hectoliter per hectare. Het gebruik van chemicaliën wordt zoveel mogelijk beperkt.


1. Ribolla Gialla 2001. 13%. Ribolla Gialla is een typische witte druif uit Friuli. N Verfrissende zuren, rijpe appel, banaan. Aangenaam. M Citrus, mineralen, rijp geel fruit. Eenvoudige maar aangename witte wijn. 85/100.


2.Sauvignon-Blanc 2001. 13%. N Fruitig, lychee. M Lychee, verfrissende citruszuren, sinaas. Wat rijpere, aangenaam fruitige stijl. Mooi evenwicht tussen fruit en zuur. 88+.


3. Chardonnay 2001. 13%. N Aangenaam rijpe neus met vooral kruidige toetsen en een dosis vanille. M Aangename, frisse zuren. Houttoets. Lichte kruidigheid. 86+.


4. Refosco dal Peduncolo Rosso 2001. 13%. De Refosco is een typische druif uit de Colli Orientali del Friuli. N Koffie, hint van de stal, pruimen. M Groene toets. Frisse zuren, pruimen en ander zwart fruit, mineralen. Medium body. Naarmate de wijn in het glas ademt, wordt hij iets complexer: peper, drop. Het fruit komt naar boven bij het eten (ricotta-noedeltjes op fondant van witloof en salie met een stoofpotje van varkens- en kalfsvlees). Vooral een wijn voor bij het eten en dan 87.


5. Cabernet Franc 2001. 13%. N Hout, kruidenkistje, zwart fruit. M Zoetig zwart fruit, kruiden, peper. Doet denken aan een goede Saumur-Champigny uit de Loire. Zeer interessant. 88.


Deze wijnen worden in België en Nederland ingevoerd door Selezione Vini Italiani in Zonhoven.