Witte wijn helpt tegen voedselvergiftiging

Amerikaanse wetenschappers hebben bewezen dat wijn bacteria zoals E. coli, salmonella en staphylococcus doodt. Vooral witte wijn blijkt actief te zijn tegen deze ziekmakende kiemen. Mark Daeschel en Jessica Just, microbiologen verbonden aan de Oregon State University, voegden Chardonnay en Pinot Noir toe aan een modelmaag met maagsap en voedsel. Salmonella werd uitgeschakeld binnen de tien tot dertig minuten. E. coli was na zestig minuten niet meer actief. De wetenschappers ontdekten dat het niet de alcohol is die de kiemen doodt. Melkzuur en tartaarzuur zijn de echte verantwoordelijken. Omdat witte wijn meer zuren bevat dan rode werkt het effectiever tegen ziekmakende kiemen. De wetenschappers vermoeden dat het drinken van wijn tijdens eten helpt bij het voorkomen van voedselvergiftigingen. Daeschel ontwikkelde zelfs een wijngebaseerde spray die even desinfecterend werkt als sprays die gebaseerd zijn op waterstofperoxyde. Het voordeel van de wijngebaseerde spray is dat hij biologisch afbreekbaar is. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd door het tijdschrift van de Ameridan Society for Microbioloy (ASM). Als je op de titel van dit bericht klikt, surf je naar de site van de ASM.