Proeverij Olivier Leflaive Frères 2001


Olivier Leflaive en zijn broer en oom baten in het dorpje Puligny-Montrachet een simpele bistro uit, Le table de Olivier Leflaive. De bedoeling is dat je er de Bourgogne-wijnen van de het domein in alle rust kunt proeven, vergezeld van bijpassende streekgerechten. Ik proefde volgens deze formule in juli 2001 elf witte Bourgognes van het huis, dat overigens een gamma heeft dat nog veel uitgebreider is.


1. Chablis Village 1999. 69 ff. Terughoudende neus met een beetje groen fruit. Fruitige mond, fris, kruisbessen, groene appels. Blijft redelijk hangen.


2. Chablis 1er Cru Vaillons 1999 100 ff. Fijne fruitige peerneus, brooddeeg. Zelfde karakter, maar iets voller, iets romeriger. Lekker.


3. Bourgogne Blanc Les Setilles 1999. 55 ff. Neus brooddeeg, rest gesloten. In de mond mooi zoet fruit en frisse zuren. Weinig complex, wel lekker. Drinkt vlot.


4. Santenay 1999. 86 ff. Heel gesloten neus, wat vernis, wat brooddeeg. Complexere mond, weer mooi evenwicht zoet en zuur, met een beetje eucalyptus (kruidig hout?). Drinkt eveneens vlot.


5. Saint Aubin 1er cru Perrières 1998. 127 ff. Honing in de neus, plus bloesem. In de mond redelijk vol en kruidig, blijft redelijk hangen. Vooral exotisch hout, niet geïdentificeerd fruit.


6. Meursault Casse-tête 1999. 196 ff. Mineralige neus, schaaldieren, pitten. In de mond flinke zuren, mineralen, ook zoet materiaal. Blijft zoet kruidig hangen. Afkomstig van een wijngaard gelegen naast de wijngaard Meursault Narvaux waar de druivelaars in kapot geslagen rotsgrond zijn geplant.


7. Chassagne-Montrachet blanc 1998. 183 ff. Mineralig, stenen, lever? Vol en rond in de mond, zoetig, niet overdreven zuren. Mooi. 7. Puligny-Montrachet 1998. 196 ff. Citruszeste, mineralen. Kruidige mond, citrus. Korte afdronk. Fris en lekker.


9. Chassagne Montrachet 1er cru Abbaye de Morgeot 1999. 263 ff. Gesloten mineralige neus. Volle complexe mond, evenwicht zoet en zuur, veel materiaal. Blijft lang hangen. Nu al heel open.


10. Meursault 1er cru Perrières 1999. 310 ff. Neus geeft praktisch niks, beetje mineralen. Iets minder vol, wel veel materiaal, zoet en zuur in evenwicht, maar toch minder complex dan nummer 9. Blijft ook niet zo lang hangen.


11. Puligny Montrachet 1er cru les Garennes 1999. 258 ff. Gesloten neus, beetje vernis. Ronde mond, mooi evenwicht, blijft lang hangen. Frisse zuren. Citrus, mineralen.


Deze proeverij liet bij mij een positieve indruk na. De geproefde wijnen gaven over het algemeen niet de overdreven houtindruk die ik soms bij sommige andere wijnen van het domein bespeur. Wel liggen de prijzen aan de hoge kant, maar in dat bedje is gans Bourgogne ziek. Als je een prestigieuze 1er cru wilt drinken, zul je er nu eenmaal voor moeten betalen.