Cave de Viré Viré-Clessé Vieilles Vignes 2002

De Bourgogne is een wijnstreek in het oosten van Frankrijk. Ze is zowat 160 km lang en strekt zich uit tot Lyon. Deze regio kent een landklimaat met strenge winters en warme zomers. De productie van wijn in de Bourgogne kwam op gang toen de Romeinen destijds het gebied binnentrokken. Later, ten tijde van de Franse revolutie, werden de meeste Bourgondische wijnen gemaakt door kloosterlingen.

Na de Franse Revolutie nam de staat de bezittingen van de Kerk in beslag en zo werden de wijngaarden verdeeld in allemaal kleine, aparte percelen. Tegenwoordig is het systeem van kleine domeinen en verspreide eigendommen nog steeds een kenmerk van de Bourgondische wijncultuur. Er zijn ongeveer 37.000 eigenaars op een totaal van 45.000 hectare wijngronden! Een wijngaard heeft soms wel tientallen verschillende eigenaars die op hun manier ieder hun ‘eigen’ wijn maken. Dat onderscheidt hen van andere Franse wijnregio’s zoals bijvoorbeeld de Bordeaux, waar voornamelijk grote en indrukwekkende ‘châteaux’ het landschap sieren. Ook de wijnen zijn er anders. Het assembleren van verschillende druivensoorten is er in de Bourgogne niet bij. De nuances verschillen van district tot district, van gemeente tot gemeente, en van wijngaard tot wijngaard. Door de kleinschaligheid worden de druiven vaak opgekocht door handelshuizen en coöperaties die dan de wijn onder hun eigen naam op de markt brengen, vaak met vermelding van herkomst (dorpsnaam) en wijngaard.

Deze witte wijn, ‘Cave de Viré Viré-Clessé Vieilles Vignes’, werd gemaakt in Viré, een klein dorpje net boven Mâcon. Hij is voor 100% gemaakt van de Chardonnay druif. Dit is de populairste witte druivensoort ter wereld. Chardonnay is een druivenras dat zich makkelijk aanpast, een reden waarom men ze zowat overal verbouwt. Het groeit op vrijwel elke bodem en in elk klimaat. Geen enkele druivensoort heeft hetzelfde aanpassingsvermogen als de Chardonnay. Dat is dan ook haar grootste troef. De naam ‘Chardonnay’ is ontleend aan het gelijknamige dorpje dichtbij Mâcon. Men denkt dat de oorsprong van de Chardonnay in dat dorpje ligt, maar dit wordt door anderen dan weer ontkend. Chardonnay maakt ook deel uit van de samenstelling van schuimwijn en champagne. Als het voor 100% uit Chardonnay bestaat dan is het een ‘blancs de blancs’. Wijnen of champagnes uit pure Chardonnay hebben dankzij hun hogere zuurheidsgraad meestal een betere bewaarcapaciteit.

De ‘Viré-Clessé Vieilles Vignes’ is een Chardonnay geselecteerd uit ‘vieilles vignes’. Deze term mag door de wijnbouwer gebruikt worden als de wijnstokken minstens 30 jaar of ouder zijn. Bij deze wijn zijn ze ruim 45 jaar oud. Het voordeel van oude wijnstokken is dat ze lagere rendementen en diepere wortels hebben. De wijnen die hieruit voortkomen, smaken complexer en kan je doorgaans beter bewaren. Deze wijn bijvoorbeeld kan je gerust nog wat laten rijpen en pas drinken in 2007. De ‘Viré-Clessé Vieilles Vignes’ is een zuivere en droge Chardonnay met een aangename toets van voornamelijk citrus (limoen) en een vleugje ananas. Hij komt fris en mineralig over met een afdronk die de nodige zuren heeft. Drink hem gerust als aperitief of bij een zomers slaatje. Samen met avocado en grijze garnaaltjes komt hij volop tot zijn recht…

Te koop bij Colruyt. Prijs: € 6,75