Britse experts: Zwangere vrouwen mogen alcohol drinken… met mate

Het Britse National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE), een onafhankelijke gezondheidsinstelling die niet gecontroleerd wordt door de Britse overheid, zegt dat zwangere vrouwen veilig ‘minder dan één drankje, of 1,5 eenheid alcohol, per dag mogen drinken na de eerste trimester van hun zwangerschap’. Dat meldt Decanter. Anderhalve eenheid alcohol komt ongeveer overeen met 120 ml wijn met 12,5% alcoholgehalte. NICE onderzocht diverse studies over alcoholgebruik door zwangere vrouwen en concludeert dat er geen consistent bewijs bestaat dat laag alcoholverbruik tijdens de zwangerschap schadelijk is. De conclusies zijn nog voorlopig en worden nu verder onderzocht door experten. In maart 2008 zal NICE zijn definitieve aanbevelingen publiceren. De Fransen hebben ondertussen beslist om een logo met een waarschuwing tegen het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap te verplichten. De waarschuwing zal op alle flessen met alcohol staan, ook op wijnflessen.