Belg verkiest nog steeds Franse wijn

Uit een studie van onderzoekbureau IWSR in opdracht van de Franse wijnorganisatie “Vinexpo” blijkt dat de Belgen nog steeds het meest Franse wijn drinken. Onze zuiderburen zijn goed voor zowat twee derde van de Belgische wijnconsumptie. Daarna volgen Italië, Spanje, Zuid-Afrika en Duitsland. In 2005 dronk een Belg gemiddeld 31,6 liter wijn per jaar, een stijging met 5,8 procent tegenover 2001. In 2011 verwacht IWSR een stijging van de wijnconsumptie met 7,9 procent. Duurdere wijnen kennen steeds meer succes. Tussen 2005 en 2010 stijgt de verkoop van wijn van meer dan 8 euro per fles met ruim zestien procent. Voor flessen van minder dan 4 euro wordt een daling verwacht met 0,3 procent. De middenklasse zal volgens IWSR een meerverkoop halen van 6,3 procent. België staat negende in de wereldwijde rangschikking van wijndrinkers, een positie die het ook in 2011 zal behouden. IWSR verwacht wel dat Italië tegen dan Frankrijk van de koppositie in die rangschikking zal duwen.