Allegrini – Recioto della Valpolicella Classico 1998

Deze zoete wijn uit de Veneto wordt gemaakt van gedeeltelijk zongedroogde druiven (30 tot 90 dagen) en heeft een natuurlijk alcoholpercentage. De wijn is dus niet zoals bij Port, Maury of Banyuls versterkt of gemuteerd. Men stopt de gisting bij minimum 14% alcohol met de temperatuursverlaging waardoor er restsuikers in de wijn achterblijven. Laat men de gisting echter tot het eind doorgaan, dan krijgt men een gewone klassieke Amarone. De gebruikte druiverassen zijn 75% Corvina, 20% Rondinella en 5% Molinara.

Neus:
Nogal wat vluchtige zuren die onmisbaar zijn voor dit soort wijn en diep donker fruit. Wat gesloten bij aanvang.

Mond:
Deze wijn is een ware fruitbom van bosbessen, braambessen en geplette aardbei. Daarna komen we meteen in het register van chocolade en die ongelofelijke fijne edele zuren. Zo fijn en zo elegant is deze sensatie omdat ze het zacht-zoete van de wijn volledig omzwachteld. Ze liften de wijn naar een ander niveau. Die zuren herinneren me de aan Beerenauslese en Trockenbeerenauslese riesling uit de Moezel of Rheingau.

Terug naar de aroma’s. Na de chocoladetour komen er theearoma’s en een beetje rokerigheid. Geen specerijen, géén gebrande rubbertoetsen maar wel een licht mineraal ziltig puntje op het eind. In de mond surfen zich de aroma’s tot 30 seconden op die wave van vluchtige zuren.

Toen ik 3 jaar geleden deze wijn kocht was de structuur en de sensaties volledig anders. Nog volledig rond de tannines gebouwd en eerder viriel. Nu zijn deze bitters zo goed als verdwenen en zit de wijn aan het begin van de maturiteitsfase. Zeker nog vele jaren te gaan. Misschien zelfs nog 10 jaar.

Zelden heb ik een zoete wijn zo mooi in balans geproefd en de perfectie zien benaderen. Pure sensualiteit. Gelukkig zat ik niet op restaurant want nog nóóit heb ik een dergelijk slurp- en gorgelconcert gegeven voor de tafelgenoten. Alles wou en zou ik uit de wijn opvangen en opslaan. Met de ogen dicht. Het was me een onweerstaanbaar orgiastisch genoegen.

Daarom wil ik iedereen aanraden dit opluchten in de mond te doen om ten volle te genieten van deze fantastische wijn. Ik hoop dat U het mij vergeeft dat ik de fles uitgewrongen tot de laatste druppel. Tot hij finaal leeg was. Echt waar. Zelden ben ik zo euforisch geworden bij het drinken van een zoete wijn. Een unieke wijn.

Nog dit: ons dessert was een 10-tal heerlijke alfabet-chocolaatjes van Chocolatier Joël Durand uit Saint-Rémy-de-Provence. Met dank aan de gulle schenker.