Mondavi gekocht door ‘s werelds grootste wijnconglomeraat

Constellation Brands Inc. uit New York koopt het door familietwisten geplaagde Mondavi Corp. voor 1,36 miljard dollar (1,16 miljard euro). De deal moet nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders van Mondavi en zal wellicht begin volgend jaar definitief worden. Constellation zal dan ongeveer twintig procent van de totale Californische wijnproductie in handen hebben. Vorig jaar nam het bedrijf de Australische drankengigant BRL Hardy over voor een bedrag van 1,4 miljard dollar. Constellation is nu ‘s wereld grootste wijnconglomeraat met een totale jaarlijkse productie van 80 miljoen kisten wijn. Gallo of Sonoma, ‘s werelds tweede grootste wijnconglomeraat, heeft een jaarlijkse productie van 70 miljoen kisten. Familiehoofd Robert Mondavi (91) blijft bij het door hem opgerichte bedrijf betrokken als ‘merkambassadeur’.

2 Comments

  1. Beste,

    Bedankt voor je reactie. Het forum mag wel degelijk worden gebruikt voor reacties, oprispingen, proefnotities, wat al niet… maar de meeste Belgen zijn blijkbaar wat te bescheiden om dit vaak te doen. Wat betreft de kern van de zaak, echt Italiaans kun je Mondavi natuurlijk niet noemen. Maar het is wel zo dat er weer een stuk eigenheid weg is uit de Californische wijnwereld.

  2. Hallo Jozef,

    Ik weet niet of ik het juist zie, maar wordt dit forum alleen gebruikt om “nieuws” te lezen, ik zie nergens antwoorden!

    Via het Filmmuseum Cinerama en de link aldaar, naar dit bericht van Mondavi, schokkeerde mij eigenlijk wel.

    Het wijnhuis Banfi (www.banfi.com) heeft ook zo’n wijngoed-opkoop proces meegemaakt en ik snap niet dat de italiaanse “roots” zó maar wordt verkocht (vergelijk ‘t met onze KLM, waar alle kostbare landingsrechten voor niks zijn weggegeven), om redenen die wij niet willen en mogen weten!

    Sinds eind dit jaar staan er gelukkig italiaanse grootheden op (ook op TV), die vechten voor het product van italiaanse bodem. Natuurlijk we zijn een verenigd Europa, maar om de eigen producten te verkopen staat de Euro te hoog en zijn er nog teveel lage lonen landen. Al met al kan je zeggen, dat alle kabinetten van de EU elkaar en “ons” de das om doen.
    Het is alleen jammer dat daardoor mooie producten, uit jaren lange voorouderschap verloren gaat.

Comments are closed.