Dag van glorie voor Chileense wijn

Een recente proeverij in Berlijn doet mogelijk voor Chili wat de “Parijse proeverij” van 1976 deed voor Californië. De “Parijse proeverij” van 1976 betekende de doorbraak voor Californische wijn in Europa. In die beroemde proeverij, waar alleen Franse proevers aan deelnamen, scoorden verschillende Californische wijnen hoger dan de beroemdste Bordeaux’s en Bourgondische wijnen. De winnaar bij de witte wijnen was de Chardonnay 1973 van het Californische Chateau Montelena, voor (onder andere) een Roulot Meursault Charmes uit 1973. Bij de rode wijnen ging de lauwerkrans naar Stag’s Leap Wine Cellars’ Cabernet Sauvignon Napa 1972, die Mouton-Rothschild 1970, Haut-Brion 1970 en Montrose 1970 de baard afdeed.
Vorige maand verzamelden 36 Europese wijnproevers in Berlijn, op een vergelijkende proeverij georganiseerd door Eduardo Chadwick, eigenaar van het respecteerde Chileense wijnhuis Viña Errazuriz. Ook Steven Spurrier, de organisator van de Parijse proeverij in 1976, was aanwezig. De aanwezigen proefden zestien jonge rode wijnen uit Bordeaux en Chili. Nadat de punten waren geteld, stonden op nummer één en twee Errazuriz Viñedo Chadwick 2000 en Errazuriz Seña 2000 (dit laatste een joint venture met het Californische wijnhuis Robert Mondavi). De beide Chilenen scoorden beter dan de Châteaux Lafite, Latour en Margaux uit de kwalitatief zeer goede jaren 2000 en 2001.

5 Comments

  1. Het klopt dat de Heerlijckheid in Antwerpen de wijnen van Errazuriz verkoopt. Het is echter zo dat Great Grapes Wine de wijnen van Caliterra verkopen , alsook de Seña waarvan sprake is in het artikel. Het is zo dat men Seña niet kan verkrijgen bij de Heerlijckheid. De prijs voor de Seña is ‘op aanvraag’ en bedraagt momenteel ongeveer 70 euro incl. btw.

  2. De Chileense premium wijnen zijn zeker niet goedkoper dan de betere Bordeaux-wijnen. De Vina Seña kost bijvoorbeeld rond de 55 euro bij een handelaar in de UK (zie http://www.winesearcher.com). Wie de wijnen van Erraruziz in België invoert, weet ik niet. De Concha y Toro Almaviva, een andere Chileense premiumwijn, is oa te koop bij Colruyt Klassewijnen en kost rond de 58 euro.

  3. Zijn de prijzen ook vergelijkbaar ? Warom spreekt U er niet over ? En zijn deze wijnen in Belgie te kopen ? Warr ?

Comments are closed.