Chiara Boschis

Fotografie: Karel Moonen


{pictureref(, align:”left”)} Chiara Boschis stamt uit een oud Piemontees wijngeslacht, de Borgogno’s, waarvan de wijngeschiedenis teruggaat tot in 1761. Ze studeerde economie en handel, maar haar broers kwamen in de familiezaak, niet zij. “Zo gaat dat nog hier in de streek,” vertelde Chiara me tijdens een bezoek in november 2000. De familie kocht in 1981 E. Pira & Figli, een oud maar vervallen domein gelegen in het centrum van Barolo. In 1990 maakte Chiara er haar eerste wijn en met haar 1994 haalde ze voor het eerst tre bicchieri (“drie glazen”) in de invloedrijke Gambero Rosso wijngids, de enige Barolo-wijn die die eer in dat mindere jaar te beurt viel! De reden van haar succes was toen en is nu nog de strenge selectie en de aldus verkregen grote concentratie. Het is een publiek geheim in Barola dat Chiara kan rekenen op de steun en toeverlaat van sterwijnbouwer “Giorgio Rivetti” van het domein La Spinetta.


Met de aankoop van E. Pira kwam Boschis in het bezit van een uitstekend stukje Barolo-wijngaard, een deel van de bekende Cannubi, in een perceel gelegen naast dat van Sandrone. Het oorspronkelijke plan was trouwens om alleen de wijngaard te kopen, maar de erven Pira wilden alleen het complete bedrijf verkopen of anders niets. Het domein bezit 2,5 hectare, voornamelijk Cannubi, maar ook een stukje San Lorenzo.


Tijdens mijn bezoek in 2000 was Chiara Boschis volop bezig met de verbouwing van het domein, die ondertussen voltooid is. Midden in de tuin werd een ondergrondse kelder gegraven met daarin een hypermoderne wijnmakerij. Boschis maakt op de eerste plaats Barolo, maar haar experimenten met de minder nobele Dolcetto mogen ook geslaagd worden genoemd, al zullen sommigen bekvechten over hoe traditioneel de eikgelagerde Dolcetto van het domein nog mag worden genoemd. Lékker is hij in elk geval wel.


{pictureref(, align:”right”)} Boschis manipuleert zo weinig mogelijk, uitgaande van de filosofie dat “de wijn zichzelf maakt”. “Een wijn wordt perfect geboren of niet,” aldus de bedreven wijnmaakster. “Je moet accepteren wat de natuur je geeft. Je kunt niet altijd dezelfde oogst hebben, dat is juist het plezierige aan deze job. Problemen met het weer los je op door zaken zoals een vermindering van de oogst, de keuze van de juiste klonen etc.” Voor Chiara Boschis gebeurt het belangrijkste werk in de wijngaard zelf. “De kennis in de wijnmakerijen ging er de laatste decennia sterk op vooruit. Nieuwe verbeteringen zullen vooral komen van een verbetering van de landbouwmethodes. We moeten terug naar de methodes van honderd jaar geleden en de chemicaliën bannen.” Boschis gebruikt natuurlijke mest en bemest hoogstens om de drie à vier jaren. Ze werkt zoveel mogelijk volgens biologische landbouwprincipes.


De Barolo-streek beleefde sinds 1994 geen slecht jaar meer. Sterker nog, op 1995 na waren alle jaren bovengemiddeld van kwaliteit. “Door het succes komen er veel nieuwe wijnmakerijen bij,” aldus Boschis. “Er zijn nu zelfs al vijf andere Pira’s, kun je je dat voorstellen.” Heel veel wijnbouwers die vroeger hun druiven verkochten maken nu zelf de wijn. Ze worden daarbij gesteund door de oudere generatie, mensen zoals Domenico Clerico en Elio Altare. Het voordeel is dat de jeugd opnieuw in de streek blijft. “In het verleden trokken de mensen hier weg, omdat niet van het land kon leven.” De plattelandsvlucht was vooral een probleem in de jaren vijftig en zestig. “Door het vernieuwde succes kunnen we opnieuw van de wijn leven. De levenskwaliteit is teruggekeerd naar het platteland. We verdienen misschien wat minder, maar we hebben ook minder last van stress en van vervuiling. Het leven is hier goed en naast de wijn is er ook nog het toerisme.”


{pictureref(, align:”left”)}


Boschis is zoals zovele succesvolle wijnmakers ook slachtoffer van speculatie, iets waar ze zich probeert tegen te verzetten. “Parker gaf mijn Barolo 96 punten en de enoteca’s verkochten mijn wijn plots voor veel meer dan hij normaal kost, voor 40 dollar en meer. It is crazy.”


 


 


Het domein produceert jaarlijks ongeveer dertienduizend flessen.


Geproefde wijnen:


Dolcetto d’Alba Chiara Boschis 1999; E. Pira Barolo Cannubi 1996; E. Pira Barolo Cannubi 1997; E. Pira Barolo Cannubi 1999 (vatstaal); E. Pira Barolo Cannubi 1998 (vatstaal); E. Pira Barolo Vie Nuova 1999; Chiara Boschis Barbera d’Alba 2000.


Invoerder België: Selezione Vini Italiani