Proeverij Louis Latour

Onlangs proefde ik een aantal wijnen van négociant en domaine Louis Latour in Bourgogne. De proeverij gebeurde bij Fleur de Bruyere in Weelde. Ik proefde dus niet volgens mijn normale systeem en ook niet met mijn normale proefglas. Onderstaande proefnotities zijn dan ook onder voorbehoud:


Wit


1. Ardeche Chardonnay 1999. Boterig gele kleur. In de mond vettig zoetig, boterig. Gemakkelijk, maar warm alcoholisch drinkwijn. Weinig typiciteit. 224 fr.


2. Aligoté Bouzeron 1999 (nieuwe appellatie met nieuwe aanplant van aligoté, de traditionele, maar bijna verdwenen witte druif van Bourgogne). Bleekgele kleur. Metalig, mineralig in de mond. Zoetig, redelijk licht van stijl, maar wel gemakkelijk te drinken. Overheersend zoetig met weinig specifieke karaktertrekken. Correct maar niets om opgewonden over te raken. 315 fr is voor mij ook al over de bovengrens voor dit soort wijn.


3. Bourgogne Bicentenaire 1996. Ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van Latour in 1997. Bleekgeel. Neus geeft weinig, beetje peer of zoiets. Mond zoetig, met niet zo heel veel zuur, een licht bittertje. Ook weer weinig typiciteit. Correct, maar voor dit geld (309 fr.) is nr. 1 vele malen te verkiezen.


4. Macon Lugy 1er cru La Grande Roche 1999. Mediumgeel. Zoete marsepeinachtige toets in de aangename maar niet overweldigende neus. Zoetig in de mond met verfrissend zuurtje. Beetje vettigheid. Aangename wijn voor zijn geld. Fijnzinniger dan nr. 1 maar net zo lekker. 339 fr.


5. Montagny 1er cru La Gran de Roche 1999. Bleekgeel. Gesloten neus. In de mond zoet en kruidig, redelijk wat vet, misschien iets te weiig zuur, redelijk lange afdronk. Eendimensionaal maar voor zijn geld (472 fr.)wel lekker.


6. Pouilly Fuisse 1998. Mediumgeel. Vrij gesloten neus met een lichte petroleumtoets. Metalige toets in de mond, nogal wat zoet materiaal, maar een gebrek aan zuur? Gebrek ook aan vet. Weinig typiciteit. 653 fr.


7. Grand Ardeche Chardonnay Ardeche 1998. Manuele pluk, eiken vaten. Mediumgeel. Heel mooie eikige neus, bijna Meursault-achtig, vanille, exotisch fruit. In de mond rond en vettig, veel fruit, zachte zuren, redelijk lange afdronk. Heel mooi, zeker voor dit geld (ca. 380 fr.). Weliswaar ook weer eendimensionaal, maar who cares. Eentje voor op de lijst van Aanraders 300-500 BEF.


Over het algemeen correcte, gemakkelijke, weinig opwindende wijnen voor een redelijk prijs. 7 springt er als enige een beetje uit. Goede restaurantwijnen.


Rood


1. Bourgogne Cuvée Latour 1999. Bleekrode, mooi parelende kleur. Kruidige neus met rode besjes, mooi. Zoetig kruidige mond. Licht van body. Lekkere doordrinkwijn, weinig typiciteit. 351 fr.


2. Domaine de Valmoissine Pinot Noir Ardeche 1998. Zeer bleekrode kleur, waterig aan de rand. Matige, eendimensionale vanillige neus. Mond beter dan de neus, maar ook vrij eendimensionaal zoetig. Licht van body. Dan is nr. 1 te verkiezen en betaal ik graag wat meer voor nr. 3. Simpele wijn. 417 fr.


3. Cote de Beaune Villages 1996. Iets minder fonkelende bleekrode kleur dan nr. 1. Warme fruitig neus met rode besjes, die al wat evolutie vertoont. Mooier dan nr. 1. Voller ook in de mond, met veel zoet materiaal en nog flinke verfrisende zuren. Duidelijk van een goed jaar. Nog niet aan het einde van zijn Latijn, maar nu zowat op zijn hoogtepunt. 520 fr. Prijs op het randje.


4. Savigny Les Beaune 1997. Lichtrode kleur. Vrij gesloten neus met beetje rood fruit en een zeer lichte vegetale toets. Veel zoet materiaal in de mond, maar een gebrek aan zuren en een korte afdronk. Weinig complex. In de afdronk wringt iets tegen, niet echt een bittertje, eerder iets maar droogtrekkends. 599 fr.


5. Chassagne Montrachet 1997. Mediumrode kleur. Warme fruitige neus met koffietoets. Redelijk rond in de mond, vanille, rood fruit, fris zuurtje, redelijk afdronk met kruidge toets. Nogal alcoholisch. Lekker, vlot drinkend. Niet zo complex. 690 fr.


6. Aloxe Corton 1996. Bleekrood met waterige rand. Gesloten neus. Sporen van vanille en rood fruit. Neus opent zich met walsen (groter glas zou beter zijn). In de mond redelijk wat materiaal, zoet, kruidig, warm, alcoholisch, verfrissend zuurtje, redelijk afdronk, redelijk vettig, medium body. Mooi. Maar nr. 3 is ook heel mooi voor de helft van de prijs. 841 fr.