Oogst 1999: Frankrijk

Frankrijk oogstte dit jaar twaalf procent meer druiven (61 miljoen hectoliters in totaal). Op veel plaatsen rijpten de druiven twee tot drie weken vroeger dan normaal. Kleur en alcoholniveau’s waren uitzonderlijk hoog in Bordeaux, het Zuid-Westen en in sommige delen van Bourgondië. In de Loire en sommige andere streken braken hagelbuien de rijping vroegtijdig af. In Champagne beleefden ze een uitstekend 1999. In Bordeaux verwachten ze een redelijk goede oogst, vergelijkbaar met 1996 en op hetzelfde niveau als 1998. Door de hagelstormen zullen sommige domeinen wel minder wijn produceren dan in andere jaren. Wijnen met een hoog gehalte Cabernet Sauvignon zullen vermoedelijk van iets mindere kwaliteit zijn omdat de druiven te veel water opzogen tijdens de hagelstormen. In Sauternes ligt de oogst een derde lager dan het normale, toch al lage niveau. In Bourgondië was de oogst overvloedig (men spreekt van de grootste oogst sinds tientallen jaren). De kwaliteit zou in elk geval beter zijn dan in 1998. Het is wel oppassen geblazen voor waterige wijnen bij de boeren die geen zogenaamde “groene oogst” uitvoerden. Op de jaarlijkse Hospices de Beaune veiling werden opnieuw hoge prijzen gehaald. Eerdere voorspellingen van een prijsdaling voor Bourgondië komen duidelijk niet uit.

Hospices de Beaune verslag:
http://www.winespectator.com/Wine/Spectator/DailyArchive/19991122.news