Californische Cabs stilaan onbetaalbaar

Om jaloers op te zijn, dat moet zowat de reactie zijn van de wijnbouwers in Bordeaux op de opeenvolgende topjaren voor Californische Cabernet-Sauvignons. Terwijl Bordeaux af te rekenen heeft met een matig 1996, een slecht 1997 en een onevenwichtig 1998, kenden de wijnbouwers in Californië sinds 1990 alleen maar topjaren, niet alleen trouwens voor (rode) Cabernets maar ook voor (witte) Chardonnays. De keerzijde van dit succes is dat de prijzen voor Californische wijnen de pan uitswingen. De steeds goed scorende Cabernet Sauvignon Napa Valley Reserve van Robert Mondavi (een van onze favoriete Cabs) kost 100 dollar (bijna 4.000 BEF) voor de 1996 (95 punten van Wine Spectator), slechts 25 dollar minder dan Opus One Napa Valley 1996 (96 punten van Wine Spectator). De prijs van de Mondavi-fles verdriedubbelde op enkele jaren tijd! De prijsstijging zou mede het gevolg zijn van de verminderde productie in 1996: sommige wijnhuizen oogsten tot dertig procent minder tegenover 1995. De 1996 Californische Cabs zijn minder taninerijk dan die van 1994 en 1995 en zullen wellicht eerder op dronk raken. Importeur van de Reserve-botteling is De Wijnmakelaarsunie. De 1996 is overigens nog niet in België gearriveerd. De niet-Reserve botteling van de Mondavi 1996 ligt voor iets minder dan 900 BEF in de rekken van Delhaize en is onze geheime tip van dit nummer: een heerlijke Cab die u nu kunt drinken.

Robert Mondavi Wineries: http://www.mondavi.com/
De Wijnmakelaarsunie: http://www.winemakelaarsunie.be/