Chernobyl levert radioactieve vingerafdruk voor datering wijn

“Sud Ouest” meldt dat natuurkundigen van de Universiteit van Bordeaux een methode hebben ontwikkeld om wijn te dateren door zijn radioactiviteit te meten. De wetenschappers gebruiken vergelijkbare principes als degene die worden gebruikt bij de koolstofdatering van archeologische vondsten. In dit geval wordt het gehalte aan cesium-137 gemeten. Voordeel van de nieuwe methode is dat ze toepasbaar is op niet-geopende wijnflessen. Ze kan dus ook worden gebruikt om de leeftijd van waardevolle privécollecties te determineren. De nucleaire testen uit de jaren vijftig en zestig en de Chernobyl-ramp van 1986 vormen ijkpunten die een accurate datering toelaten. Het onderzoek werd betaald door de Franse overheid, die de nieuwe ‘nucleaire identiteitskaart’ wil gebruiken om wijnfraude te bestrijden. De wetenschappers geloven ook dat de methode op termijn dienstig kan zijn om de herkomst (het “terroir”) van de onderzochte wijn te bepalen. De methode kan ook worden gebruik voor de datering van andere levensmiddelen met beschermde herkomstbenamingen, zoals sterkedrank, zout, foie gras, hesp, truffels, etc. Ook hier is het op de eerste plaats de bedoeling om fraude te bestrijden.