Stunt Aldi België met 90-punten ‘Parker’-wijn die er geen is?

Update 20/6/08: Aldi laat in een reactie het volgende weten: ‘Het is geen vergissing. De oorspronkelijke naam van de Monasterio is Marboré en is afkomstig van Bodegas Pirineos in de D.O. Somontano. Om marketing technische redenen kan de originele naam niet gebruikt worden. Het is echter absoluut dezelfde wijn.’ Parker-medewerker Jay Miller gaf de Bodega Pirineos Marbore Somontano 2003 in februari 2007 inderdaad 90/100 en meldde toen dat de wijn ‘nog een jaar of twee flesrust nodig heeft en dan 10 jaar lang kan worden gedronken’. Waarvan akte.

Bij de Belgische vestigingen van discounter Aldi kun je aanstaande zaterdag 21/6 voor een luttele 6,99 euro een heuse 90-punten Robert Parker-wijn kopen. Tenminste, dat beweert Aldi in zijn publiciteit. De Monasterio del Pueyo Somontano Reserva 2003 wordt aangeprezen in de folder en op de Aldi-website met de volgende woorden: ‘Beoordeling van de bekende oenoloog Robert Parker: 90/100’. Verder staat er ook bij dat je deze wijn nog acht jaar kunt bewaren.

Helaas, in de internetdatabase van Parker is er geen spoor terug te vinden van deze wijn. Ook in de gedrukte Wine Advocate vonden we deze wijn niet terug. Hij is evenmin terug te vinden op het Parker-bulletin board. Nochtans toont de foto dat de 90 Parker-punten ook nog eens op het etiket van de wijn worden vermeld.

Het mysterie wordt nog groter als we op zoek gaan naar de bodega ‘Monasterio del Pueyo’: geen spoor van terug te vinden op de officiële website van de D.O. Somontano. Ook op het internet vinden we dit wijnhuis niet terug, al is er wel een Spaanse webwinkel die een rosé- en crianza-wijn verkoopt met hetzelfde etiket.

Fles nog kurk vermelden de producent (er is wel een verplichte, maar voor de eindgebruiker nietszeggende EU-producentcode).

De wet van 25 mei 1999 verbiedt misleidende reclame: ‘Geen misleiding omtrent de identiteit, de aard en de samenstelling van het product, de oorsprong van het product, de hoeveelheid en de beschikbaarheid, de wijze en de datum van vervaardiging, de kenmerken, …’

Overigens kun je in België wel degelijk een 90-punten Parker-wijn kopen voor 6,99 euro, mocht je dat willen. Zo verkoopt Vinesse voor die prijs de Bodegas Olivares Monastrell Altos de la Hoya 2006 uit de Spaanse D.O. “Jumilla”. Parker-medewerker Jay Miller gaf die wijn 90 op 100 en zijn naaste concurrent Stephen Tanzer bekroonde hem zelfs met 91 op 100 (geproefd door Tanzer-medewerker Josh Raynolds). Raynolds spreekt zelfs ‘een van de beste wijnkoopjes ter wereld’. Wel even opletten: verschillende gewone wijnliefhebbers bij CellarTracker zijn heel wat minder positief over deze super geconcentreerde, portachtige wijn.

Klik op de titel van beide wijnen om onze proefnotities te lezen.