Geruchten, maar voorlopig geen bewijzen voor geknoei Brunello

Het Italiaanse gerecht voert al enkele maanden onderzoek naar vermeend geknoei met wijnen uit het prestigieuze Italiaanse herkomstgebied Brunello di Montalcino. Een aantal producenten zou Brunello’s opgekrikt hebben met Zuid-Italiaanse wijnen. Dat is uiteraard tegen de DOCG-regels. Voorzitter Francesco Marone Cinzano van het Brunello Consortium verklaarde vorige week dat het Italiaanse gerecht dertien wijnhuizen onderzoekt en een deel van de productie van vier wijnhuizen in beslag heeft genomen. Cinzano is zelf eigenaar van Col d’Orcia en ook dit domein zou bij de geviseerde dertien zijn. Nino Calabrese, de verantwoordelijke onderzoeksrechter uit Siena, verklaarde eind maart echter op de nieuwssite WineNews.it dat er niets klopt van de geruchten over het toevoegen van Zuid-Italiaanse wijnen aan Brunello dit Montalcino. Wat er dan wel aan de hand is, wou hij niet zeggen. “Ik lees geen kranten,” aldus Calabrese, “Ik hou meer van literatuur en normaal geef ik geen verklaringen aan de pers. Maar in dit geval moet ik wel reageren. Wij onderzoeken momenteel of sommige wijnbouwers gezondigd hebben tegen de DOCG-regels voor Brunello di Montalcino. Het onderzoek loopt nog. Het is echter niet waar zoals sommige media rapporteren dat het onderzoek gaat over het gebruik van wijn uit Apulië bij de productie van Brunello.”

1 Comment

 1. Hierbij mijn reactie naar Licata op het “goedkeuren” van deze praktijken i.v.m. toevoeging van andere druivenvariëteiten aan Brunello

  Wat jullie schrijven over het Italiaanse wijnschandaal kan ik volledig beamen, ook wij kopen die rommel niet, en het is tijd dat de regering daar eens werk van maakt om deze praktijken lam te leggen.

  Jammer genoeg zijn er nog tal van “zogenaamde” restaurants, trattorias, pizzerias en andere die de klanten nog steeds durven dergelijke producten (chemische rommel of azijn) voor te schuiven. Het ligt toch ook deels aan sommige invoerders die deze producten nog steeds durven invoeren. Zelfs zijn er enkele die beweren dat deze wijnen 80 % van hun omzet is, schande.

  Wat je echter schrijft over de toevoeging van andere druivensoorten in sommige Brunello wijnen, stoot me echt tegen de borst.

  Inderdaad liep de Italiaanse wetgeving jaren terug achter op het produceren van goede wijnen, maar de wetgeving voor de Brunello wijnen is nu eenmaal zo, en het is niet de producent die zijn wijnen dient aan te passen aan de Amerikaanse consument, lees analfabeet op gebied van wijntraditie, en Parker-toestanden. Er is al te veel geknoeid met mooie Italiaanse wijnen die door toevoeging van Cabernet en Merlot reeds te veel de internationale (Amerikaanse) toer opgaan, overal kom je dezelfde smaak tegen.

  Net terug van Vinitaly, waar we prachtige Brunello wijnen en natuurlijk ook andere wijnen geproefd hebben met autochtone druivenvariëteiten, pleit ik dus voor originaliteit en niet commercialiteit van wijn.

  Vriendelijke groeten,

  Timé

Comments are closed.