Recordjaar voor Spaanse wijnsector

Spanje exporteerde in 2007 meer dan anderhalf miljard liter wijn, een stijging met 6,6% in volume tegenover 2006. De opbrengsten stegen zelfs met 12%. Alle sectoren zetten recordcijfers neer, maar de Cava-sector deed het zeer goed, met een meeropbrengst van maar liefst 28%. De bulkwijn deed het met +42% zelfs nog beter. Vooral in Groot-Brittannië werd in 2007 meer Spaanse wijn gedronken: +5% in volume en +9% in waarde. De opmerkelijkste stijging gebeurde echter in de V.S.-markt: +19% in volume en +11% in waarde. In beide landen werden vooral Spaanse kwaliteitswijnen geïmporteerd. De Spaanse regering keurde vorig jaar een strategisch plan voor de wijnsector goed. Spanje moet in 2010 een wereldleider zijn in de wijnwereld. Vijf Spaanse topwijnen ontvingen vorig jaar voor het eerst 100 op 100 punten van de invloedrijke Wine Advocate, het blad van de Amerikaanse wijncriticus Robert Parker. (De hoge punten werden overigens gegeven door Jay Miller, een medewerker van Parker.)