Château Thézane Vacqueyras 2006

Côtes-du-Rhône is samen met de Bordeaux nog steeds erg geliefd onder de Belgische wijnliefhebbers. Terwijl de Bordeaux verschillen kent in linker- en rechteroever, Médoc en Haut-Médoc, is de Côtes-du-Rhône wijnkundig op te delen in noord en zuid. In het noordelijke deel, van Vienne tot Valences, heerst een gematigd landklimaat met veel steile hellingen. Het is er koeler dan in het zuiden: daar vind je een mediterraan klimaat, heel veel zon, minder hellingen en (nog) meer mistralwind terug. Dat is een krachtige, koele, onaangename en vaak stormachtige noordelijke wind die vaak enkele dagen aanhoudt, maar er wel voor zorgt dat de druivenstokken minder kans hebben op rotting. Windsnelheden van 100km/u en meer zijn hierbij zeker geen uitzondering!

Het wijnjaar 2006 was niet voor heel Frankrijk een succes, maar voor de Côtes-du-Rhône werd het een geslaagd jaar. De warme zomermaanden in combinatie met de vrij koele nachten in augustus zorgden voor een optimale rijping van de druiven. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Bordeaux, hadden ze hier niet te kampen met overvloedige regen in de maand september.

Vacqueyras, een klein dorpje in het zuiden van Frankrijk met amper een 1000-tal inwoners, ligt slechts een boogscheut verwijderd van het al even kleine en wereldberoemde Châteauneuf-du-Pape. In deze regio bestaat de bodem voornamelijk uit kalkgrond, klei en soms ook grote, dikke rolkeien. Die keien fungeren als kacheltjes: overdag slaan ze de warmte op die ze ’s nachts weer uitstralen.

De Château Thézane, uit Vacqueyras, is een rode wijn gemaakt van Syrah en Grenache. In het noorden van de Rhône is de Syrah heer en meester, in het zuiden de Grenache, maar dan meestal in combinatie met andere druivensoorten. De Grenache is een veel blekere druif en kan heel goed tegen de zuiderse hitte. Kenmerkend voor de Syrah is de geur van peper, een geur die je in deze Château Thézane, samen met de kersen en de Provençaalse kruiden, volop terugvindt. Het is een sappige, smakelijke, soepele wijn die niet verveelt: je proeft als het ware de zon uit je glas stuiven zonder echter te vervallen in een plompe, platte, zoete, confituurachtige wijn, wat een goedkope Côtes-du-Rhône soms te bieden heeft. De tannines in de afdronk komen van de Syrah en wijzen op enig bewaarpotentieel.

Schenk deze wijn zeker niet warmer dan 17°C. Hij past uitstekend bij een lekker stoofpotje en is ook een aanrader bij een mals stukje wild.

Te koop bij Delhaize.
Prijs: € 7,89