E.U. versoepelt hervorming wijnsector

De E.U. zal toch nog enkele jaren de overproductie van wijnen van lage kwaliteit subsidiëren. Dat is het resultaat van een marathonvergadering van drie dagen, zo meldt De Standaard. Van de oorspronkelijke plannen om 400.000 hectaren wijnstokken te rooien, blijft niet veel over. In het nieuwe plan moeten er nog maar 175.000 hectaren wijnstokken van minderwaardige kwaliteit worden gerooid. Later wordt dit opgetrokken tot 200.000. De getroffen wijnboeren krijgen bovendien subsidies voor het rooien. Ook het Chaptaliseren wordt niet verboden. Dat is goed nieuws voor noordelijke wijnstreken zoals Duitsland, maar ook Champagne en Luxemburg en zelfs Nederland, België en Engeland. Daar dreigde de wijnbouw te verdwijnen indien het toevoegen van suiker verboden zou worden.