Casillero Del Diablo Pinot Noir 2006

Pinot Noir is vooral bekend als de grote druif uit de Franse Bourgogne, maar ze is samen met de (rode) Pinot Meunier en de (witte) Chardonnay ook de basis van de meeste champagnes. Een Pinot Noir herken je meestal aan de iets lichtere kleur vergeleken met pakweg een Bordeaux of een Côtes du Rhône. Het is een grillige, delicate en moeilijk te telen rode druivensoort die voornamelijk gedijt in relatief koele gebieden of regio’s waar het ’s nachts flink afkoelt.

Deze Chileense Casillero del Diablo komt uit de Maipo vallei, dat is het bekendste Chileense wijngebied. Hij werd gemaakt van handgeplukte Pinot Noir druiven die 8 maanden in Franse eiken vaten mochten rijpen. De hoogte, in combinatie met de koele wind van het Andesgebergte en de arme grond, zijn ideaal om deze druivensoort te telen.

Casillero del Diablo, wat letterlijk kelder van de duivel betekent, is gebaseerd op een legende van de oorspronkelijke wijnbouwer die de diefstal van zijn flessen wou voorkomen via het gerucht dat de duivel in zijn kelders rondhing. Zo hield hij alle wijn voor zich en moest hij deze niet delen met de andere mensen.

Het resultaat van deze Casillero del Diablo Pinot Noir (2006) is dan ook meer dan geslaagd en geeft vele klassieke en duurdere (!) Franse Bourgognes het nakijken: een aangename kruidige neus met aroma’s van chocolade en geconcentreerd rood fruit zoals kersen en aardbeien vallen meteen op. De afdronk is een combinatie van alweer rijp gestoofd fruit en mooie uitgebalanceerde zuren die perfect samensmelten met de chocolade die de afdronk vervolledigt en voor het lichte (maar nooit storende) bittere staartje zorgt.
Schenk deze wijn rond de 17°C bij een stukje Camembert of een schotel met parelhoen of kip. Smakelijk!

Te koop bij Delhaize. Prijs: € 6,99.