Raimat Costers del Segre 2001

Voor de meeste mensen is Catalonië, in het noordoosten van Spanje, voornamelijk een geliefd vakantieplekje: zon, zee, strand, tapa’s en sangria. Maar in Catalonië maakt men ook lekkere wijn. Costers del Segre is daar een mooi voorbeeld van. Het is een iets minder bekende wijnregio dichtbij de stad Lerida (Lleida), ten westen van Barcelona. Letterlijk betekent Costers del Segre aan de oevers van de Segre, dit is een rivier rond de stad Lerida. De Pyreneeën zorgen er voor (exta) water om de wijngaarden te bevloeien, vanuit de bergen loopt er een kanaal direct door de wijngaarden van de Costers del Segre. Dit is echt wel nodig, want anders zouden ze er een tekort aan water hebben om aan degelijke wijnbouw te kunnen doen.

Het bedrijf Raimat is één van de belangrijkste producenten in deze regio. Het gehele wijngebied van de Costers del Segre omvat ongeveer 4000 hectaren waarvan Raimat er zelf bijna 2000 van in zijn bezit heeft! Raimat is trouwens ook eigendom van Codorníu, een hele grote Cava producent. Cava is een lekkere mousserende wijn die nauwelijks moet onderdoen aan de veel duurdere Champagne. De Raimat Costers del Segre (2001) is een perfect geëvolueerde en gerijpte wijn. Hij had het geluk om 2 jaar op eiken vaten te hebben gerijpt en 6 maanden op fles en dat merk je in zijn fluwelen geur, smaak en afdronk. Een echt pareltje! Je kan deze Raimat Costers del Segre (2001) gerust laten concurreren met een goede Cru Bourgeois uit de Bordeaux. Maar om evenveel kwaliteit in je glas te krijgen zal je jammer genoeg meer moeten betalen voor die Bordeaux…

Hij past goed bij een lekker stuk vlees. Een steak met pepersaus is één van de vele geslaagde combinaties, maar ook lamsvlees is een mogelijkheid. Te koop bij Delhaize, € 8,99.