Nieuw Belgisch wijndomein in Priorat gooit hoge ogen in Spaanse proeverij

Het wijnproefpanel van de Spaanse krant El Mundo gaf tijdens een proeverij van top-Priorat‘s uit het goede wijnjaar 2004 hoge scores aan twee wijnen van het wijndomein Vinyes Mas Romaní in La Vilella Alta, dat eigendom is van Belgen. De Vinyes Mas Romaní La Creu Alta 2004 (62,92 euro) krijgt 98/100, evenveel als de Álvaro Palacios L’Ermita 2004 en maar een puntje minder dan de best scorende wijnen van deze proeverij, Clos Erasmus, Doix Costers de Vinyes Velles, Vall Llach, en Trio Infernal 2/3. De Spaanse wijnjournalisten scoorden de Mas Romaní La Basseta 2004 (41,14 euro) 96/100, evenveel als Clos Mogador 2004. Vinyes Mas Romaní is eigendom van Philippe Lambrecht, zaakvoerder van Wijnhandel De Brabandere uit Wielsbeke, en enkele niet nader genoemde Belgische industriëlen. Ook de Belgische beheerders van het domein, Michel and Christine Vanhoutte, zijn partners. Mas Romaní maakt momenteel drie wijnen en heeft een beperkte jaarproductie van 3.300 kisten. De basiswijn van het domein, Artigas 2004 (17 euro), werd eerder al met 94/100 punten bedacht door hetzelfde Spaanse proefpanel. De Spanjaard Vicenç Ferrer is de wijnmaker van Mas Romaní. Consulent is Michel Tardieu van het Rhône-domein Tardieu-Laurent dat in België wordt ingevoerd door Wijnhandel De Brabandere.