Bourgogne-legende Henri Jayer overlijdt na slepende ziekte

Henri Jayer, een van de grootste na-oorlogse wijnbouwers uit Bourgogne, overleed op 20 september aan de gevolgen van prostaatkanker, zo meldt Le Monde. Jayer werd 84 jaar oud en stopte al in 1989 met zijn domein. Jayer was een van de eersten in Bourgogne die het belang erkende van lage opbrengsten en werken met oude wijnstokken. Hij was ook een voorstander van het gebruik van 100% nieuwe eiken vaten bij het ‘opvoeden’ van zijn wijnen (altijd van Tronçais-eik). Zijn wijnen haalden en halen hoge prijzen op veilingen. Jayer slaagde er zelfs in om in ‘mindere’ jaren goede tot grote wijnen te maken. Naar verwachting zullen de prijzen voor zijn wijnen (zoals de beroemde Cros Parantoux 1er Cru uit Vosne Romanée, volgens kenners op het niveau van een Grand Cru Richebourg) verder exploderen.

Naar aanleiding van het overlijden van Jayer publiceerde Allen Meadows zijn uitgebreide en interessante artikel uit 2004 over Cros Parantoux op een gratis toegankelijke site. U kunt het (Engelstalige) artikel lezen door op de titel van dit bericht te klikken.