Chez Laurent (Parijs) – Bejaarde Bourgognes Boeien Best – Vinotopia Nieuwsbrief 25/07/2006

Vinotopia Nieuwsbrief 25/07/2006

Nieuwe proefnota’s op Vinotopia:

12/05/2006 Chez Laurent (Parijs) – Bejaarde Bourgognes Boeien Best

Een vrij speciale proeverij… Mark Squires kwam naar Parijs waar hij een aantal mensen zou ontmoeten en vroeg mij of ik niet afkwam… Zogezegd, zo gedaan. François Audouze had alles geregeld en uit zijn gigantische collectie oude flessen de sterren van de avond meegebracht… Twee rode Bourgognes die meer dan 90 jaar oud zijn maar verre van versleten – magnifiek. Ik was vrij emotioneel rond de Nuits-Saint-Georges 1915 om twee redenen: deze wijn is meer dan waarschijnlijk vooral of zelfs uitsluitend gemaakt door vrouwen; alle mannen zaten aan het front! En in datzelfde jaar is mijn grootnonkel Daniel gesneuveld bij Steenstrate… Ik ken hem enkel van een oude familiefoto waar hij als kleine kwajongen opstaat, een beetje uitdagend met een kattekwaad-gezicht. Maar mijn voorkeur ging lichtjes naar de Chambertin 1913. Daarna nog 2 top-Châteauneufs en 2 interessante Amerikaanse wijnen, en ervoor 2 prachtige witte wijnen… Memorabele mooie en zwoele mei-avond dus op het terras van Restaurent Laurent, met uitzicht op de presidentiële tuinen van het Elysée…

Alle nota’s te vinden op:

http://www.vinotopia.be/vinolink.asp?proeverijnummer=82&foto=laurent&whichasp=tn_1_proeverij

De geproefde wijnen:

[1] – 2000 Meursault Les Narvaux – Domaine d’Auvenay (Bourgogne – Meursault)

[2] – 1983 Riesling Cuvée Frédéric Emile Vendanges Tardives – F. E. Trimbach (Alsace – Alsace Riesling)

[3] – 1915 Nuits-Saint-Georges Les Cailles – Morin Père et Fils (Bourgogne – Nuits-Saint-Georges)

[4] – 1913 Chambertin – Jules Renier (Bourgogne – Chambertin)

[5] – 2001 Marcassin Vineyard Pinot Noir – Marcassin Vineyards (California – Sonoma Coast)

[6] – 2003 Châteauneuf-du-Pape Cuvée Da Capo – Domaine du Pégaü (Rhône – Châteauneuf-du-Pape)

[7] – 1998 Châteauneuf-du-Pape Vieilles Vignes – Domaine de la Janasse (Rhône – Châteauneuf-du-Pape)

[8] – 2002 Late Harvest Riesling Cluster Select – Navarro Vineyards (California – Mendocino)

Je kan ook rechtstreeks op de gratis Vinotopia nieuwsbrief inschrijven door een mailtje te sturen naar info@vinotopia.be, dan krijg je deze berichten rechtstreeks in je mailbox. Deze en vele andere proefnota’s zijn te vinden op www.vinotopia.be. Alle reacties welkom!
Beste groeten,

–Michiel Carpentier