Polyethyleen kan gekrukte wijnen ‘redden’

Kurkbesmetting van wijn, veroorzaakt door de vluchtige chemische stof TCA, treft naargelang de schattingen tussen de zes en de vijftien procent van alle met natuurkurk afgesloten flessen. Ook een (zeer) dure fles wijn kan verknoeid worden door tca. Er is dus een markt voor producten waarmee tca zou kunnen worden verwijderd. Een hele tijd geleden rapporteerden we al over een dergelijk product, Wine Rescue. De uitvinders liepen echter vertraging op bij de productie en verwachten pas later dit jaar met een commerciële uitvoering op de markt te komen. TimeOnline meldt echter concurrentie uit Franse hoek. Gérard Michel, een biochemicus uit Bourgogne, heeft een kit geproduceerd die 40 euro kost en die een besmette wijn in zijn ‘originele staat’ kan herstellen. Hervullingen voor de kit kosten 5 euro per stuk. Laure Gasparatto, de wijncriticus van Le Figaro, heeft Dream-Taste al mogen uitproberen en beweert dat de originele karakteristieken van de wijn terugkeren. Veel details geeft Michel niet over zijn uitvinding, behalve dat een ‘co-polymeer de TCA-moleculen uit de wijn trekt’. Volgens Nick Alabaster, een Britse software-ingenieur, is polyethyleen ofwel huishoudfolie het geheim achter al deze producten. Op het wijn-bbs van Mark Squires vertelde Alabaster hoe hij een gekurkte wijn opnieuw drinkbaar maakte door de fles in de ijskast te plaatsen en er 48 uur lang een vel polyethyleen in te drenken. De wijn was opnieuw drinkbaar, maar toch merkbaar minder ‘goed’ dan een niet-gekurkte controlefles van dezelfde wijn, die na opening ook 48 uur in de ijskast werd bewaard. Polyethyleen staat er om bekend dat het voedsel bij langdurige blootstelling van aroma en smaak berooft. De vluchtige tca-moleculen worden door de polyethyleen aangetrokken via adsorptie. Commerciële antikurkproducten zoals Wine Rescue en Dream-Taste zouden in principe beter moeten werken dan gewone plastic folie omdat ze volgens de makers minutieus zijn afgesteld om zoveel mogelijk tca-moleculen te verwijderen. Een zeer kleine hoeveelheid tca volstaat om aan wijn de karakteristieke ‘kurksmaak’ te geven. Dream Taste ligt vanaf juni in de winkels en wordt gecommercialiseerd door de firma Vect’œur uit Savigny-lès-Beaune.

2 Comments

  1. Peter, ik ben het het zoals je weet volkomen met je eens. Maar ja, we zeggen dit nu al jaren, echter veel vooruitgang wordt er niet geboekt.

  2. Behalve door de invloed van polyethyleen verwijnt de kurksmaak sowieso al langzaam door oxydatie in een langer openstaande fles.
    Ik heb het “genoegen” gehad de Dream-Taste te kunnen proberen: na twee uur was de kurksmaak niet geheel verdwenen en de wijn had niet of nauwelijks zijn fruit teruggekregen.
    Overigens is de wijnproducent in eerste instantie verantwoordelijk voor de kwaliteit van zijn produkt en moet het niet zo zijn dat de consument zich in allerlei bochten moet wringen om een wijn “drinkbaar” te maken.

    Er zijn betere afsluitingen voor een wijnfles dan kurk op de markt. Het feit dat een wijn zogenaamd moet kunnen ademen is een fabel, die door toonaangevende oenologen al lang is weerlegd.
    Het rijpen van wijn op fles is een proces zonder toetreding van zuurstof (E.Peynaud, 1984! en P.Ribereau-Gayon et al, 2000).
    De screwcap, en ook de nieuw Zork-sluiting zijn veelbelovende alternatieven. Tijdens eigen gesprekken met wijnboeren in Bourgogne blijkt telkens weer dat de wijnboer weet dat de alternatieven zonder enige vorm van kurk de oplossing voor het kurkprobleem zijn. De vrees voor de mening van de klant weerhoudt hen er echter van de kurk vaarwel te zeggen.
    Dit zal echter een kwestie van tijd zijn, nu steeds meer toonaangevende producenten, ook in de Bourgogne en Bordeaux ook voor een deel van hun topwijnen op de screwcap over gaan.
    Ikzelf prefereer een goed glas wijn boven de “romantiek” van het ontkurken van een fles.

Comments are closed.