Nebbiolo uit Piemonte en LaLaLa’s uit Rhône geproefd

Begin april verzamelde een aantal Belgische, Britse, Deense en Amerikaanse wijnliefhebbers in restaurant ‘t Truffeltje te Dendermonde voor een proeverij van Nebbiolo-gebaseerde wijnen uit Piemonte. De proeverij werd besloten met twee jaargangen van Guigal La Landonne en één jaargang Guigal La Mouline (Côte Rotie, Rhône). Alle flessen waren afkomstig uit de verzamelingen van de deelnemers. De chef van ‘t Truffeltje verzorgde een passend menu, dat door alle aanwezigen zeer werd gesmaakt. Tijdens de proeverij bleek nog maar eens dat Nebbiolo een druif is die best gedronken wordt tijdens een (liefst stevige) maaltijd. Dat geldt vooral voor de Barolo’s en Barbaresco’s waarin Nebbiolo de hoofdrol speelt, maar ook voor de wijnen waarin Nebbiolo wordt gemengd met bijvoorbeeld de fruitige en kleurrijke Barbera-druif uit dezelfde streek. Uit de proeverij bleek verder dat goede Nebbiolo tijd nodig heeft, véél tijd in gestructureerde jaargangen zoals 1996 of 1999. 1997 en 2000 blijken iets meer “open” jaargangen en zijn dus vroeger toegankelijk. Hoewel alle wijnen goed tot zeer goed scoorden, springen sommige er toch uit: Domenico Clerico Ciabot Mentin Ginestra 1997 (complex en gebalanceerd, 93/100) en Luciano Sandrone Barolo Cannubi Boschis (de 1996 gebalanceerd, maar meer terughoudend dan de complexe 1997, respectievelijk 93 en 94/100). Het stevige hout van de Gaja Barolo Sperss 1990 was nog altijd niet compleet geïntegreerd en ik vraag me af of het dit ooit zal zijn (93?). Over naar Côte Rotie en zijn top-syrah’s van Guigal. De opulente La Mouline 1994 (97/100) was perfect op dronk en had een ongelooflijk mooie neus, terwijl beide La Landonne’s (1989 en 1994) hun terughoudende reputatie alle eer aan deden: beide hebben nog tijd nodig om volledig te integreren, maar het zijn voor de echte liefhebber wel erg mooie wijnen. De 1989 is duidelijk superieur aan de 1994 (93 versus 95/100).

Engelstalige verslag met alle proefnotities

Tasting notes in English