Blauw is lekker

Bekende Trendwatcher Nathalie Beckx noemt blauw voedsel ‘absurd’ en ‘niet natuurlijk’ (De Standaard 22/11/04; het bericht wordt hier bijna in extenso geciteerd). Zij gruwt samen met een (anonieme) kok van de nieuwe blauwe chips die vanaf deze week in de supermarkt liggen. ‘Eten mag niet blauw zijn. Nooit.’ Helemaal absurd wordt het, wanneer de blauwe chips bestempeld worden als onnatuurlijk en (o gruwel) ‘Amerikaans’. Het is mij onbekend of mevrouw Beckx haar biefstuk liever ‘saignant’ dan wel ‘bleu’ krijgt geserveerd. Een bijna rauwe biefstuk van goede kwaliteit is van binnen niettemin paarsblauw. Je moet er wel voor naar een zeer goed restaurant of naar een uitstekende slager. Kwalitatief rundvlees, dat correct is groot gebracht, goed is geslacht en voldoende heeft gehangen, vind je in België nog nauwelijks. Het is daarom niet verwonderlijk dat de meeste Belgen ondertussen denken dat rundvlees van nature een roze kleur heeft. U eet liever vegetarisch? De blauwpaarse pied bleu of paarse schijnridderzwam is een geliefde wilde paddestoel, die tegenwoordig ook gekweekt wordt aangeboden. Hij smaakt heerlijk in een lauwe salade met witlof, raketsla en sojasaus. Mexicanen zijn verzot op de diepblauwe huitlacoche of cuitlacoche (maïsschimmel). Visliefhebbers met kennis van zaken zullen af en toe vast een forel, karper, snoek of zeelt ‘blauwkoken’ (au bleu). De term slaat op het overgieten van bepaalde zoetwatervis met hete azijn en hem daarin pocheren. De slijmhuid kleurt dan mooi blauw. Schaaldieren, zoals grote garnalen (king prawns), bepaalde krabsoorten en sommige kreeftsoorten, zijn in (eetbare) rauwe toestand ook blauwkleurig. Blauwe groenten zijn er te kust en te keur. De aubergine is in elk geval aan de buitenkant meestal blauwkleurig. (Er bestaan ook witte, rode, groene en paarse varianten.) Er bestaan blauwgroene koolsoorten. Blauwgroene algen behoren tot het dagelijkse dieet in Chili en Peru. In Mexico vind je tortilla’s die bereid zijn met het meel van blauwe maïs. De Amerikanen bereiden brood en pudding van hetzelfde ingrediënt. Rode kool kleurt diepblauw als je hem zonder een zuur zoals azijn of citroensap bereidt. Blauwe aardappelen zijn een Peruviaanse specialiteit. Vergeten we evenmin blauw fruit zoals bosbessen, blauwbessen, bramen of pruimen. Wie de maaltijd liever afsluit met iets hartigs, kiest voor blauwe kaas, zoals gorgonzola, roquefort of stilton. Alleen wijn is niet blauw, al heet een van de beste verkopende wijnen ter wereld wel Blue Nun (een Duitse Liebfraumilch). Laat u de blauwe chips daarom goed smaken: niet alleen is er niets mis mee, ze zijn al evenmin bijzonder.

De auteur schreef een (kook)boek over het Brusselse restaurant Villa Lorraine dat op 7 december verscheen bij Stichting Kunstboek.