Tentoonstelling over aankleding van de wijnfles

Op vrijdag 22 oktober wordt in het Nederlands Wijnmuseum Arnhem de expositie ‘Op de fles’ ontkurkt. Het is een overzichtstentoonstelling over de aankleding van de wijnfles door de eeuwen heen. Er zijn verschillende flesvormen, soorten afsluitingen (van lak tot plastic kurken en schroefdoppen) en veel, heel veel etiketontwerpen te bewonderen. Dit verhaal gaat terug tot 4000 v.o.t., toen de Babyloniërs hun amfora’s al kenmerkten met een zegel. Vervolgens brak er een periode aan waarin handgeschreven teksten de kopers informeerden over inhoud en oorsprong. Later in de tijd werden die aanduidingen verfraaid en weergegeven in email en zilver. Na de introductie van de lithografie (eind 18e eeuw) doet het etiket, zoals wij dat nu meer kennen, zijn intrede. Halverwege de 20e eeuw nam het visuele belang van het wijnetiket toe, uit pure liefhebberij van de trotse château-eigenaren, maar ook uit commerciële overwegingen. Pionier op dit gebied was de artistieke baron Philippe de Rothschild die sinds 1945 onafgebroken een beroep deed op getalenteerde kunstenaars om de majestueuze wijnen van zijn Château Mouton-Rothschild te versieren. Het waren niet de minste: Kadinsky, Warhol, Picasso, Appel, Miro, Dali, Moore, Chagall… In navolging van de baron hebben vele kunstwerken inmiddels een plekje gekregen op flessen die soms buitengewoon appetijtelijke wijnen herbergen: Van Gogh, Corneille, Vermeer en zelfs Herman Brood. Maar ook oude werken van Michelangelo, Simone Martini en Modigliani prijzen de wijnen, die achter hun meesterwerken schuil gaan, op geheel eigen wijze aan.

Tussen al deze kunstvormen is er plaats ingeruimd om de ontwikkeling van etiketten van beroemde wijnhuizen in beeld te brengen. U ziet hoe vele kleine ingrepen door de jaren heen, uiteindelijk tot grote metamorfoses leidden. Na afloop van uw bezoek kunt u onder het genot van een glas wijn nog even nagenieten van de kunst onder de kurk.

De tentoonstelling ‘Op de fles’ is te bezichtigen van dinsdag tot en met vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur en zaterdag, van 11.00 tot 17.00 uur. De entree kost 3 euro per persoon. Kinderen onder de 12 jaar mogen onder begeleiding binnen voor anderhalve euro.