Principiano Barbera 2003 La Romualda

Fernando Principiano Barbera La Romualda 2003. 15%. 2003 was geen eenvoudig jaar volgens Fernando Principiano, met vaak veel suikers, maar niet altijd de juiste fenolische rijpheid. Hij vindt ook dat de Dolcetto en Barbera meer succes hadden dan de Nebbiolo, die meer last had van de hitte.

Vatstaal. Donkere kleur, jong. In de neus nog flinke, onversmolten eik, meer kirsch en liquoreus dan de 2001. De mond is erg geconcentreerd maar met zachte tannines, al lang niet slecht maar met vooral een mooie toekomst voor de boeg. De 2003 Barbera La Romualda heeft bijna 15 graden alcohol. Fernando Principiano vertelt dat toen hij probeerde in te schatten wanneer best te oogsten, zijn metingen op een bepaald moment aanwezen dat op Boscareto het potentieel aan graden alcohol in de druiven 13,8 was, en op Pian Romualdo zelfs 16,3 graden! Hij besloot dus direct te oogsten, en de combinatie van de twee levert dus 15 graden op. Maar dit stoort absoluut niet, de alcohol is perfect geïntegreerd in de wijn. 91/100.