Fernando Principiano

Tijdens een recente trip naar Piemonte zijn we erg hartelijk ontvangen door Fernando Principiano, eigenaar en wijnmaker van dit nog vrij jong wijnbedrijf in de Italiaanse Piemonte. Vroeger verkochten de Principiano’s hun fruit aan andere domeinen, maar vanaf 1997 begon Fernando met eigen vinificatie. Het domein beslaat negen hectare in totaal, maar drie hectare met jonge Nebbiolo wordt en vrac doorverkocht. Fernando is zijn leerschool begonnen bij Paolo Scavino, met als gevolg dat hij initieel erg de moderne stijl Barolo volgde. Maar na verloop van tijd en met meer ervaring situeert hij zich nu in het midden tussen de twee scholen, en wil het beste van beide kanten combineren. Als illustratie hiervan gebruikte hij vroeger tot zeventig procent nieuwe eiken vaten voor een vatrijping van 2 jaar, maar nu is dat slechts dertig procent nieuw voor maximum anderhalf jaar. Dit resulteert in beter gebalanceerde wijnen, met nog een duidelijke Piemonte-typiciteit.


Besproken wijnen: Principiano Dolcetto 2003 Santa Anna, Principiano Barbera 2001 La Romualda, Principiano Barbera 2003 La Romualda, Principiano Barolo Boscareto 1999, Principiano Barolo Boscareto 2000, Principiano Barolo Boscareto 2001.

Belgische invoerder: Van Eccelpoel

Nederlandse invoerder: Onbekend