V.S. in 2010 grootste wijnconsument ter wereld

De inwoners van de Verenigde Staten zouden tegen 2010 wel eens de grootste wijndrinkers op aarde kunnen worden. Nu al is de V.S. in absolute cijfers de derde grootste wijnconsument ter wereld, voor Duitsland en Spanje, maar na Frankrijk en Italië. De cijfers zijn afkomstig van het Californische Wine Institute. De wijnconsumptie in de V.S. gaat in stijgende lijn, terwijl die in de traditionele wijndrinkende landen juist daalt. In 2002 steeg de wijnconsumptie in de V.S. met 250 miljoen kisten, terwijl die in Frankrijk met 370 miljoen kisten daalde. In totaal dronken de Amerikanen in 2002 bijna vijftien miljoen kisten wijn.
Gerekend naar wijnconsumptie per hoofd van de bevolking scoort de V.S. echter nog altijd stukken lager dan traditionele wijndrinkende landen. Gerekend per hoofd van de bevolking is Luxemburg de leidende wijndrinkende natie, met een consumptie van 63,3 liter wijn per inwoner (cijfers uit 1999). Frankrijk en Italië zijn tweede en derde, terwijl de V.S. aan de staart van het peloton bengelt, met 7,38 liter per inwoner, of ongeveer tien flessen. België staat negentiende met 24,34 liter, voor Nederland, dat op de 21ste plaats staat met een per capita consumptie van 13,60 liter.