Nieuwe bewijzen dat rode wijn cholesterol verlaagt

Wetenschappers van de Tufts University in het Amerikaanse Boston hebben een groep chemische stoffen gevonden die mogelijk verantwoordelijk zijn voor het cholesterolverlagende effect van rode wijn. Dit wordt gemeld door HealthDayNews. Eerdere studies vonden al een mogelijk verband tussen de consumptie van rode wijn en een verlaging van de kansen op hart- en vaatziekten. Tot nu toe dachten wetenschappers dat die positieve invloed te danken was aan de molecule resveratrol alias 3,5,4′-trihydroxystilbene, een antioxidant, waarvan wetenschappers eerder vaststelden dat ze de levensverwachting van fruitvliegen met zeventig procent verlengt (Nature, augustus 2003).
Nu hebben wetenschappers van de Tufts University ook zogenaamde saponinen gevonden in rode wijn. Saponinen hebben een cholesterolverlagend effect omdat ze de absorptie van cholesterol in het lichaam tegengaan. Saponinen komen ook voor in soyabonen en erwten en zijn, voor wat de wijn betreft, vermoedelijk afkomstig uit de schil van de druif. De onderzoekers stelden verder vast dat wijnen met een hoog alcoholgehalte méér saponinen bevatten. Rode wijn bevat drie tot tien keer meer saponinen dan witte wijn.
Hoewel dit positief nieuws is voor wijndrinkers, moeten we ook niet gaan overdrijven. Het is immers evenzeer bekend dat alcohol en wijn de bloeddruk kunnen verhogen, voor extra calorieën en dus gewichtsproblemen kunnen zorgen en bovendien de tryglicerine-niveaus in het lichaam kunnen verhogen, allemaal zaken die juist slecht zijn voor de gezondheid.