Wijnbouwers hopen op recordjaar

Wijnbouwers in Duitsland, Italië en Frankrijk hopen op een goed tot uitstekend oogstjaar. Als het uitstekende weer aanhoudt dan zal de oogst her der werken vroeger beginnen dan normaal. De aanhoudende hitte en droogte verbeteren bovendien de kwaliteit van de druiven, terwijl voorjaarstormen her en der voor een natuurlijke uitdunning zorgden. Tijd om te beginnen te sparen? Lees er alles over in ons overzicht 2003 op weg naar een superjaar?. Naarmate ons nieuwe berichten bereiken over de oogst 2003 zullen we dit overzicht aanvullen cq. corrigeren.

3 Comments

  1. Je opmerkingen zijn natuurlijk volkomen terecht, maar hoop doet leven en er mag al eens wat optimisme zijn. Wellicht zal het ook niet alles streken een even groot succes worden. Vooral in de warmere streken begint de warmte de druiven inderdaad parten te spelen en zal de wijnmaker zijn beste kunstjes moeten bovenhalen. Bovendien zal de oogst er niet bijzonder groot zijn.

  2. Het zal toch nog even bang wachten zijn tot de druiven binnen zijn… een paar hagelbuien of een regenmaand september kan voor Bordeaux nog veel in het honderd doen lopen. Of een orage-cévennole kan voldoende zijn om Chateauneuf in het water te laten vallen. Hier en daar zijn er al een paar slachtoffers gevallen (Saint-Pourcain)… en is er in de Champagne geen vorst (april?) geweest die een stuk van de oogst al heeft vernietigd? In de Elzas vrezen ze op dit moment voor “stress hydrique”. Door het droge en warme weer zijn de schillen van de druiven zeer dik en zullen ze bij het weken en persen ermee rekening moeten houden. Ook zal hier en daar de verleiding groot zijn om alles uit de druif te halen… en gaat de finesse of het evenwicht achteruit. Dus wachten tot de oogst binnen is om te vieren en…. de slappe markt wat aan te zwengelen. Niet alleen het consumentenvertrouwen is er niet maar hoorde ik niet hier en daar dat de reserves in de cuves of de stocks bij de negociants nog groot zijn.

    marc dw

Comments are closed.