DNA helpt in strijd tegen namaakwijn

Het Franse overheidsinstituut voor landbouwonderzoek INRA zegt dat het een genetische vingerafdruk van wijn kan creëren. De vingerafdruk kan worden gebruikt in de strijd tegen namaakwijn. Patrice This van INRA vertelde aan Reuters dat in Frankrijk ongeveer 45 verschillende druivenvariëteiten worden gebruikt voor het maken van wijn. “In Bordeaux gebruiken ze voornamelijk Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc,” aldus This. “We kunnen gemakkelijk determineren of er andere druiven in een Bordeaux zitten.” Eerder dit jaar ontdekten de autoriteiten in Bordeaux dat wijn uit mindere appellaties werd gemengd met dure Bordeaux. Het brein achter de fraude, Jacques Hemmer, werd in mei tot achttien maanden gevangenisstraf veroordeeld en moet meer dan een miljoen euro boete betalen. Met hun DNA-test kunnen de wetenschappers van het INRA bepalen of een wijn van een enkele druif is gemaakt of een mengeling is van twee druiven. Binnenkort zullen ze ook kunnen bepalen of er meer dan twee druiven in een wijn zijn vermengd. Momenteel werkt de test alleen nog op wijn die nog op vat steekt. Het INRA hoopt over een jaar of twee een test te hebben die ook met wijn in flessen kan worden gebruikt. De test heeft beperkingen. Zo kunnen de wetenschappers niet de hoeveelheden bepalen van de onderdelen van een assemblage. Ze kunnen ook niet bepalen waar de druiven vandaan komen.