La Spinetta

Aan dit artikel droeg ook “Michiel Carpentier” bij (aanvulling op 28/5/04)



Foto’s: Karel Moonen



De Rivetti’s bouwden de reputatie van La Spinetta uit met hun Moscata d’Asti’s, die tot de beste voorbeelden worden gerekend van deze mousserende, laag alcoholische zoete wijn. Vader Giuseppe Rivetti, bijgenaamde ‘Pin’, keerde vlak voor het begin van de Tweede Wereldoorlog terug uit zijn geboorteland Argentinië en kocht verschillende kleine eigendommen in Piemonte. In 1954 kocht hij het eigendom in Castagnole Lanze dat de kern zou vormen van het huidige wijnhuis. Onder impuls van zijn jongste zoon, oenoloog Giorgio, groeide La Spinetta in de jongste jaren uit tot een van dé culthuizen in Piemonte met in de internationale pers hoog scorende en door kenners gezochte crus uit de appellaties Barbera, Barbaresco en (binnenkort) Barolo en met Pin, een rode assemblagewijn.

De eerste wijn, een Moscato d’Asti, dateert van 1977. In 1985 werd de eerste Barbera gevinifieerd, en in 1989 de eerste Pin, hun bekende IGT-stijl wijn. In 1995 volgde de eerste Barbaresco (Gallina), in 1996 de Barbaresco Starderi, in 1997 de Barbaresco Valeirano.

Hun wijnmakerij in Castagnole Lanze, in het hart van de Moscati d’Asti appellatie, behoort tot de modernste van de streek. Tijdens een bezoek in november 2000 waren de Rivetti’s bezig met het bouwen van een enorme ondergrondse wijnkelder in een heuvel tegenover de wijnmakerij, verbonden via een nieuw gegraven tunnel onder de openbare weg.

In 2000 maakten ze ook hun eerste Barolo. Het ontbreekt duidelijk niet aan ambitie.



Het succes van La Spinetta’s Moscato d’Asti’s is zeker voor een deel verantwoordelijk voor het daaropvolgende succes met hun rode crus. Moscato is een notoir moeilijk te vinifiëren wijn die zelfs bij zeer lage temperaturen nog spontaan in gisting schiet. De Moscato is alleen te temmen met een ultramoderne, temperatuurgecontroleerde en uiterst hygiënische wijnmakerij. Maar een dergelijke wijnmakerij kan natuurlijk ook met succes worden ingezet voor het vervaardigen van fruitgedreven rode en witte wijnen, die gestructureerd kunnen zijn mits men over het juiste basismateriaal beschikt (en men niet bang is om er een stevige (en altijd dure) dosis nieuwe eik tegen aan te gooien).

Dat is precies wat Giorgio gedaan heeft, te beginnen met Dolcetto en Barbera en daarna met Nebbiolo uit de DOC Barbaresco en nu ook een DOC Barolo.

La Spinetta heeft in Piemonte honderd hectare, wat gemiddeld 450.000 flessen oplevert. Daarnaast hebben ze nu ook wijngaarden in Toscane tussen Pisa en Volterra, onder de naam “La Sezzane”. De druiven die daar geoogst worden, worden in koelwagens naar Piemonte gereden (een rit van 5 uur) om daar gevinifieerd te worden.

Ook voor de vinificatie worden moderne methodes gekozen: geen wekenlange maceraties, maar slechts zeven dagen, om de nodige frisheid te bewaren. De gisting is ook speciaal, want ze gebeurt in drie fazen: de eerste in inox cuves (het horizontale type, waar de gistkap geregeld terug in de gistende wijn wordt gedompeld); dan wordt na die zeven dagen de most gescheiden van de wijn en verloopt de gisting verder; en dan de derde fase, de malolactische gisting, gebeurd in eiken barriques.

Een leuk weetje betreft de etiketten van de wijnen van La Spinetta: daar staat aan de onderkant ‘Vürsù’, wat in Piemontees dialect ‘verlangen’ betekent.

Het gamma van de Rivetti’s ziet er aldus uit:



DOCG Moscata d’Asti. 5 Ha in Castalgioe Lanze en Neivi op arme, kalkhoudende grond. Verschillende aparte crus, waaronder Vigneto Biancospino en Brico Quaglia.


Chardonnay Lidia. 2,5 Ha in Costilioni d’Asti. Vinificatie in Bourgondische stijl.


DOC Dolcetto d’Asti.


Pin. Assemblagewijn van (meestal) 50% Nebbiolo, 30% Barbera en 20% Cabernet Sauvignon van 5 Ha wijngaarden in Castagnole Lanze en Neivi. 18 maanden Franse eik. 2 maanden in inoxtanks. Geen filtratie. 25.000 flessen.


DOC Barbera d’Asti Superiore. Wijngaarden in Costiglione d’Asti. Twaald maanden Franse eik, negen maanden inoxtanks, geen filtratie. Zesduizend flessen.


DOC Barbera d’Asti Vigna Gallina. Barbera cru uit de Vigna Gallina wijngaard in Neive. Twaalf maanden nieuwe Franse eik, negen maanden inoxtanks. Geen filtratie. Zevenduizend flessen.


DOC Barbera d’Asti Cà di Pian.


Drie DOCG Babaresco-crus, dus 100% Nebbiolo uit wijngaarden in Neive en Treiso:


Vigna Gallina of het ‘groene etiket’: de meest toegankelijke en ook oudste van de drie, voor het eerst gemaakt in 1995 (Neive); Vigna Starderi (Neive); Vigneto Valeirano (Treiso).


DOCG Barolo Vigneto Campo uit wijngaarden in Grinzani, waar de Rivetti’s in juli 2000 een wijngaard van 6 Ha onder het kasteel kochten. De Nebbiolo kreeg in 2000 24 maanden nieuwe eik mee.


Adres:


Via Annunziata, 33
14054 Castagnole Lanze AT


Tel. 0141 877396
Fax 0141 877566


Benelux-importeur: Licata


Proefnotities:


La Spinetta Lidia Chardonnay 1999; La Spinetta Barbaresco Gallina 1999; La Spinetta Pin 1999; Pin 1998; La Spinetta Barbera d’Asti Superiore 1999; La Spinetta Barbera Gallina 1998; La Spinetta Barbera d’Alba Gallina 2001; La Spinetta Barbera d’Asti Superiore 2001; La Spinetta Langhe Bianco 2001; La Spinetta Langhe Bianco 2003; La Spinetta Barbera Ca del Pian 2002; La Spinetta Monferatto Rosso Pin 2001; Cocito Barbaresco Baluchin 2000; La Spinetta Barbaresco Starderi 2001; La Spinetta Barolo Vigneto Campe 2000; La Spinetta Moscato d’Asti Bricco Quaglia 2001.