De wijnen van La Spinetta

{pictureref(, align:”left”, width:”250″, height:”170″)}De Rivetti’s bouwden de reputatie van La Spinetta uit met hun Moscata d’Asti’s, die tot de beste voorbeelden worden gerekend van deze mousserende, laag alcoholische zoete wijn. Onder impuls van de jongste zoon, oenoloog Giorgio, groeide La Spinetta in de jongste jaren uit tot een van dé culthuizen in Piemonte met in de internationale pers hoog scorende en door kenners gezochte crus uit de appellaties Barbera, Barbaresco en (binnenkort) Barolo en met Pin, een rode assemblagewijn. Hun wijnmakerij in Castagnole Lanze, in het hart van de Moscati d’Asti appellatie, behoort tot de modernste van de streek. Ik proefde de volgende wijnen (deels vatstalen): La Spinetta Lidia Chardonnay 1999; La Spinetta Barbaresco Gallina 1999; La Spinetta Pin 1999; Pin 1998; La Spinetta Barbera d’Asti Superiore 1999; en La Spinetta Barbera Gallina 1998. Benelux-importeur is Licata.