Barrique

Letterlijk “ton”. Slaat in feite op de in Bordeaux gebruikelijke kleine eikenhouten tonnen van 225 liter inhoud die nu ook in de rest van de wereld veelvuldig worden gebruikt. Als er Barrique op een etiket staat, betekent dit meestal het gebruik van nieuw hout, dat wil zeggen een nieuwe barrique waar de wijn voor het eerste jaar op rust. Barriques kunnen worden hergebruikt (tot vier keer toe) en geven dan steeds minder houtsmaak. Een vermelding zoals “zestig procent nieuw hout” betekent meestal dat zestig procent van de wijn op barriques van het eerste jaar rijpte en de rest geen of ouder hout (barriques van twee, drie, vier jaar of grotere tonnen die geen houtsmaak meer afgeven) meekreeg. Het eikenhout van de barriques komt meestal uit Frankrijk, maar kan ook uit Amerika of zelfs Slovenië komen. Elke houtsoort geeft een specifieke smaak. Zo is het in de Rioja-streek populaire Amerikaanse hout agressiever van smaak dan het Franse hout.