De wijnen van Tua Rita

{pictureref(, align:”left”, width:”80″, height:”70″)} Het echtpaar Rita Tua en Virgilio Basti kocht in 1984 een azienda in het Toscaanse Suvereto, gelegen niet ver ten zuiden van Livorno, in wat nu de DOC Val di Cornia is. In 1988 herplantten ze het domein met Merlot en Cabernet Sauvignon (er is ook een klein beetje Syrah aanwezig). In 1992 bottelden ze hun eerste commerciële wijn onder de domeinnaam Tua Rita. Rita houdt zich immers vooral met de wijn bezig, terwijl Virgilio meer geïnteresseerd is in de landbouw (landbouwmachines zijn trouwens zijn grote passie). Het domein beslaat in totaal twintig hectaren, waarvan er twaalf in productie zijn. Rita en enoloog Stefano Chiccioli houden een dichtheid aan van achtduizend planten per hectaren met ongeveer acht trosjes per plant. In april van dit jaar werden 24.000 nieuwe Merlot-stokken geplant. Er is ook een nieuwe barriques-kelder en wijnmakerij in aanbouw. Het domein gebruikt de nieuwste vinficatietechnieken: lage opbrengsten, maximale extractie, zuurstofvrij bottelen, enz. Kortom, hier wordt trouw gevolgd wat we het “Parker”-recept voor rode wijnen zouden durven te noemen. Ik ken de wijnen van het domein al enkele jaren en mijn proefsessie ter plaatse in augustus van dit jaar bevestigde me in mijn overtuiging dat de terroir met in dit geval kan worden gestolen.