De wijnen van Tua Rita


Het echtpaar Rita Tua en Virgilio Basti kocht in 1984 een azienda in het Toscaanse Suvereto, gelegen niet ver ten zuiden van Livorno, in wat nu de DOC Val di Cornia is. In 1988 herplantten ze het domein met Merlot en Cabernet Sauvignon (er is ook een klein beetje Syrah aanwezig). In 1992 bottelden ze hun eerste commerciële wijn onder de domeinnaam Tua Rita. Rita houdt zich immers vooral met de wijn bezig, terwijl Virgilio meer geïnteresseerd is in de landbouw (landbouwmachines zijn trouwens zijn grote passie). Het domein beslaat in totaal twintig hectaren, waarvan er twaalf in productie zijn. Rita en enoloog Stefano Chiccioli houden een dichtheid aan van achtduizend planten per hectaren met ongeveer acht trosjes per plant. In april van dit jaar werden 24.000 nieuwe Merlot-stokken geplant. Er is ook een nieuwe barriques-kelder en wijnmakerij in aanbouw.


Succes


De wijnen van Tua Rita waren bijna onmiddellijk een succes en werden vooral in de Amerikaanse pers positief besproken. Het zijn dan ook forse en aromatische wijnen, die geproduceerd worden in een uitzonderlijk microklimaat. Zo regende het dit jaar niet meer sinds april, waardoor de Merlot al eind augustus kon worden geoogst. Perlato del Bosco is de basiswijn, die volledig met Sangiovese-druiven wordt gemaakt. Giusto di Notri bestaat voor 65% uit Cabernet Sauvignon en 35% Merlot. Van deze twee wijnen produceert het huis telkens 16.000 flessen. Redigaffi is de topwijn op basis van honderd procent Merlot en waarvan drieduizend flessen worden geproduceerd (de {Glosssub (Licata, “Belgische invoerder”)} krijgt elk jaar maar enkele tientallen flessen van deze wijn). Nieuw is de witte Lodano, gemaakt met Gewurtztraminer, Chardonnay en Riesling. Van deze witte wijn worden slechts twaalfhonderd flessen geproduceerd. Tua Rita vinifieert ook een traditionele Val di Cornia Rosso DOC met druiven van schoonzoon Stefano Frascolla. Die moet minimaal voor de helft uit Sangiovese zijn samengesteld. Daarnaast zijn allerlei andere druiven toegelaten. In de DOC mag ook rosé worden gemaakt, maar Tua Rita zelf maakt geen rosé.


Parker


Het domein gebruikt de nieuwste vinficatietechnieken: lage opbrengsten, maximale extractie, zuurstofvrij bottelen, enz. De Franse kleine eiken vaten (barriques) van de topwijnen worden om de drie maanden gekuist om de poriën open te houden. De wijn wordt tijdens dit proces telkens tijdelijk overgepompt in zuurstofvrije en temperatuurgecontroleerde inoxvaten. Die inoxvaten worden ook gebruikt tijdens de “maceration péliculaire” (het rusten op de schillen, om een grotere extractie te verkrijgen) en de “fermentatie” (waaronder ook een tweede, malolactische fermentatie, die de wijnen een ronder mondgevoel geeft), waarbij de schillen regelmatig worden omgeroerd (zogenaamde “battonage”, opnieuw om de extractie te verhogen). Kortom, hier wordt trouw gevolgd wat we het “Parker”-recept voor rode wijnen zouden durven te noemen. Met “terroir” heeft dit allemaal weinig te maken en de wijnen vallen daarom met uitzondering van de Val di Cornia niet onder de DOC-reglementering maar worden verkocht als “vino di tavola” of tafelwijn. Ik ken de wijnen van het domein al enkele jaren en mijn proefsessie ter plaatse in augustus van dit jaar bevestigde me in mijn overtuiging dat de terroir met in dit geval kan worden gestolen. De witte Lodano 1999 mag dan een lelijk eendje zijn, dit experiment zou best nog eens tot een witte bewaarwijn kunnen leiden. De Perlato del Bosco en Giusto di Notri uit 1999 zijn beide aanraders (Notri is een localiteit en de druiven van de Perlato komen ook uit de Notri-wijngaard). De Redigaffi 1999 is héél mooi maar helaas in de praktijk niet verkrijgbaar. De vatstalen 2000 die ik proefde bevestigen het uitzonderlijke microklimaat dat hier heerst. Met een dergelijk materiaal aan druiven kun je bijna geen slechte wijn maken en dat bewijzen ze bij Tua Rita nu al bijna tien jaar.


Geproefde wijnen: Tua Rita Lodano 1999; Tua Rita Perlato del Bosco 1999; Tua Rita Giusto di Notri 1999; Tua Rita Redigaffi 1999; Tua Rita Giusto di Notri 2000 (vatstaal); Tua Rita Redigaffi 2000 (vatstaal); Stefano Frascolla Val di Cornia Rosso 2000; Tua Rita Giusto di Notri 1997.