Vigna Novali 1997

Eerder al waren we enthousiast over de “Vigna Novali Terre Cortesi” 1996. Nu proefden we jaargang 1997 van deze wijn van het Italiaanse huis Terre Cortesi. Voluit heet deze witte wijn Vigna Novali “Verdicchio dei Casteli di Jesu” Classico Riserva. 13,5%. Jaargang 1997 heeft een medium strogele kleur. Lekkere maar nog gesloten neus met banaanappel en een tikje vanillepudding. In de mond lekker en redelijk zoetig, met banaanappel, vanille, citrus. De Verdicchio voor deze wijn komt uit de Novali-wijngaard in Castelplanio. De druiven worden laat geoogst en streng geselecteerd. De fermentatie gebeurt gedeeltelijk in barriques. De makers dichten deze wijn bewaarpotentieel toe. Ter controle openden we een 1996. Misschien ligt het aan het jaar, maar vermoedelijk aan een gunstige evolutie dat deze jaargang een complexere neus heeft, met naast banaanappel, citrus en vanille ook exotische vruchten en een tikje anijs. In de mond is hij boterig en voller dan de 1997. De kleur is goudgeel. Gezien zijn zuurtegehalte is het meer dan waarschijnlijk dat de 1997 in dezelfde gunstige zin zal evolueren met minstens een jaartje in de fles. Zeer goede prijskwaliteitverhouding: 349 BEF bij Colruyt Klassewijnen.