Haspengouwse wijnen krijgen Appellation

Vijf wijnboeren uit Haspengouw kregen van Economische Zaken een Appellation d’Origine Controlée (AOC) voor hun wijnen. Haspengouw is daarmee de tweede wijn AOC in België. In 1997 ontvingen ook al tien wijnboeren uit het Vlaams-Brabantse Hageland een AOC. Drijvende kracht achter de nieuwe AOC is volgens De Morgen kasteelheer Jaap Van Renesse van het kasteel van Genoels-Elderen, een deelgemeente van Riemst vlakbij Tongeren. De AOC komt relatief snel, want in Haspengouw verbouwen ze nog maar goed tien jaar wijn. In totaal staan er wijnstokken op 25 hectaren landbouwgrond. Meer dan de helft daarvan, zestien hectaren, zijn eigendom van Jaap Van Renesse. De AOC houdt onder meer in dat een wijncommissie permanent de kwaliteit van de Haspengouwse wijnen zal controleren. Op het etiket zal de wettelijk vermelding “Kwaliteitswijn met gecontroleerde oorsprongsbenaming” staan.