1997 absoluut topjaar in Toscanië

Toscane is terug. 1990 was het laatste echt grote jaar voor Toscaanse wijnen. Uitstekende jaren daarvoor waren 1988 en 1985. Maar 1997 is volgens professionele proevers beter dan alle voorgaande topjaren. James Suckling van Wine Spectator proefde deze zomer zevenhonderd Toscaanse wijnen blind. Hij is enthousiast: koop zodra de wijnen beschikbaar komen, schrijft hij, want ze zullen zeer snel uitverkocht raken. Niet alleen de topwijnen zijn uitstekend, ook wijnen voor alledag zoals gewone Chianti’s onderscheiden zich in positieve zin. Topscorer bij de rode wijnen is Solengo van Argiano met 97 punten (1.500 BEF). Bij de witte is het Erta e China van Renzo Masi met 90 punten. De Morellino di Scansano van Fattoria Le Pupille is de best scorende rode budgetwijn met 89 punten (helaas in België uitverkocht). Bij de witte budgetwijnen gaat de laurierkrans naar de Toscana Bianco van Avignonesi met 86 punten (eveneens reeds uitverkocht).
Voor u kapitalen uitgeeft om een voorraadje 1997’s aan te leggen, moet u er wel rekening mee houden dat een aantal bekende namen slecht scoren. Om dewelke het gaat wordt pas duidelijk in het volgende gedrukte nummer van Wine Spectator. Ook zijn de berichten over 1998 en vooral 1999 uitermate positief. Als u 1997 mist, krijgt u dus wellicht de komende twee jaar nog een herkansing.

Wine Spectator over Toscane 1997: http://www.winespectator.com/Wine/Spectator/Feature/110499tuscany.html
De genoemde wijnen worden bij ons toevallig met 1 uitzondering (Renzo Masi) ingevoerd door Licata. De prijzen van deze importeur – voor zover bekend – staan hierboven tussen haakjes.