Amerikaanse gevangenisaalmoezenier mag geen wijn gebruiken tijdens heilige communie

Charleston County Jail Dormitory

Charleston County Jail DormitoryEd Lofton (66), katholiek pastoor van de St. Theresa the Little Flower Catholic Church in Summerville en aalmoezenier van de Charleston County Jail in de Amerikaanse staat South-Carolina, is na vijftien jaar de toegang tot de gevangenis ontzegd. De reden? Alcohol is omwille van veiligheidsreden verboden in de gevangenis. Dus mag er ook geen miswijn meer worden gebruikt tijdens de eucharistie. Nochtans dronk Lofton al vijftien jaar lang een klein beetje wijn tijdens de misvieringen. De gevangenen moesten het stellen met de hostie.
Maar deze week besliste gevangenisdirecteur Mitch Lucas dat de wijn vervangen moest worden door druivensap. Toen Lofton weigerde op dat bevel in te gaan, werd zijn toegangskaart afgenomen. De katholieke priester mag de gevangenis niet meer betreden. Lofton laat het daar niet bij zitten. Hij vindt dat zijn grondwettelijke rechten zijn geschonden. In de V.S. is er immers vrijheid van godsdienst en miswijn is een essentieel onderdeel van de katholieke misviering. Lofton eist het ontslag van Lucas en is ook van plan naar de rechtbank te stappen. Lucas van zijn kant beleeft naar eigen zeggen slapeloze nachten door de hetze, maar wil geen uitzonderingen toestaan die de veiligheid van zijn gevangenis in gevaar kunnen brengen. “Misschien zijn er andere religies die iets uithalen wat niet mag van onze veiligheidsregels en dan zullen we ook hen dat verbieden,” zegt Lucas in de lokale krant The Post and Courier.
In de gevangenis van Charelston zijn niet minder dan 86 verschillende vrijwillige aalmoezeniers actief. Eerwaarde Lofton was in een vorig leven reserve-agent van politie. “Tijdens mijn dienst zag ik veel haat en geweld. Ik wist dat er een betere weg moest zijn, dus werd ik priester. En ik beloofde mezelf dat ik altijd vrede tot die gevangenis zou brengen, en nu kan dat niet meer.” De invloedrijke burgerrechtenbeweging American Civil Liberties Union of South Carolina onderzoekt de zaak, maar heeft nog geen standpunt ingenomen.