Wereldwijde wijnproductie stabiel in 2011

Wijngaard nabij Perpignan (wikipedia)
Wijngaard nabij Perpignan (wikipedia)

Wereldwijd bleef de wijnproductie in 2011 stabiel (+ 0,4%), zo blijkt uit pas gepubliceerde cijfers van het Office international du vin (OIV). Frankrijk is voor het eerst in vijf jaar opnieuw de grootste wijnproducent, met een productie van vijftig miljoen hectoliters op een wereldwijd totaal van 270 miljoen hectoliters, waarvan iets meer dan 158 miljoen hectoliters in de EU. De Franse productie steeg met bijna elf procent tegenover 2010. Italië, dat vorig jaar nog op de eerste plaats stond in het wereldwijde wijnproductieklassement, produceerde in 2011 zeventien procent minder wijn voor een totale productie van 42,2 miljoen hectoliters. Spanje produceerde negen procent minder wijn, voor een totaal van 36,5 miljoen hectoliter. Ook in Griekenland en Portugal werd er veel minder wijn geproduceerd in 2011. De daling heeft te maken met het slechte weer. Wereldwijd daalde de oppervlakte aan wijngaarden in 2011 overigens met 60.000 hectaren, op een totaal van 7,8 miljoen hectaren. Ook in 2010 werden er al 60.000 hectaren wijngaarden buiten gebruik genomen.