Gevangenis dreigt voor wijnboer uit Anjou wegens protestetiket

Olivier Cousin
Foto: www.glougueule.fr

Olivier Cousin, een kleine biodynamische wijnboer uit de AOC Anjou in de Loire, hangt een gevangenisstraf van twee jaar boven het hoofd omwille van een foutief etiket dat hij uit protest op zijn flessen plakte. Cousin stapte in 2005 uit de lokale AOC en bracht zijn wijnen sindsdien op de markt als Vin de table (Vdt). Hij deed dit uit protest omdat de AOC regels te laks zijn en bijvoorbeeld in het warme oogstjaar 2003 toelieten dat boeren tegelijk suiker en zuur aan hun Anjou-wijnen toevoegden. Maar de Franse regels laten niet toe om een druivensoort te vermelden op het etiket van een Vdt. Cousin deed dit toch en bracht een tafelwijn uit met op het etiket de vermelding Cabernet Franc ‘Anjou Pur Breton’. Breton is de plaatselijke naam voor Cabernet Franc. Op de dozen waarin de wijnflessen verpakt worden, staat bovendien de afkorting AOC, wat staat voor ‘Anjou Olivier Cousin’. Die afkorting is er volgens Cousin overigens door zijn Franse distributeur op gestempeld en niet door hemzelf. De Franse fraudebestrijder DGCCRF (Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression des Fraudes) kon hier echter niet mee lachen. Cousin werd beschuldigd van valse etikettering en van het in diskrediet brengen van de appellatie. Zijn protest kan hem een boete van 37.500 euro en een gevangenisstraf van twee jaar opleveren. De procureur van de rechtbank in Angers moet nu beslissen of hij Cousin vervolgt. Aan Decanter vertelde Cousin dat hij protesteert tegen de “te industriële AOC-regels, die alles toelaten: herbiciden, overproductie, chemische toevoegingen”. Ondertussen ondertekenden al meer dan vijfhonderd mensen een steunpetitie voor Cousin.