België derde belangrijkste afzetmarkt voor Bordeaux

barriques
Foto (c) Yves Hanoulle

Gerekend naar volume is België de derde grootste importeur van Bordeaux-wijnen ter wereld, na China en Duitsland. Volgens cijfers van het Conseil Interprofessionel du Vin de Bordeaux (CIVB) importeerde ons land van juli 2010 tot juli 2011 zelfs twee procent méér Bordeaux-wijnen dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Gerekend naar waarde is België de vijfde grootste afzetmarkt voor Bordeaux-wijnen ter wereld, bijna ex-aequo met de Verenigde Staten en na Hong Kong (326 mio euro), Verenigd Koninkrijk (231 mio euro), China (231 mio euro) en Duitsland (113 mio euro). Wereldwijd steeg de export van Bordeaux met 23% in volume, vooral dan naar Azië, met China de koploper inzake groei (+85%). Het CIVB laat ook nog weten dat het millesime 2011 te lijden had onder chaotische weersomstandigheden en hagelbuien op 26 april en 1 september die in het bijzonder de appellaties Sauternes, Médoc, Entre-deux-Mers en Haute Gironde troffen. Vooral de rode wijnen zullen van mindere kwaliteit zijn in 2011.